Алексей Навални беше освободен, след като излежа 15 денонощия в ареста, съобщи Интерфакс, като цитира ръководителя на предизборния му щаб Леонид Волков. Навални бе арестуван на 26 март по време на протест срещу корупцията.

Волков заяви, че Навални ще продължи кандидат-президентската си кампания, като възнамерява да открие щабове в Тюмен и Челябинск на 14 и 15 април.

Припомняме, че съдът в Москва призна на 27 март Навални за виновен в съпротива срещу силите на реда при задържането му предния ден. Опозиционният лидер бе глобен и с 20 хиляди рубли.

На 26 март в стотина руски градове се състояха протестни акции срещу корупцията. Няколкостотин души бяха арестувани по време митингите. По различни данни само в Москва участниците са били между 10 000 и 50 000 души.

Европейският парламент прие в четвъртък резолюция относно Русия, в която призова власите да освободят Навални. Те припомниха на Москва да спазва основните права на свобода на словото и на мирни събрания. "Европейският парламент изразява подкрепата си за инициативата на г-н Навални да се бори срещу корупцията и осъди непрекъснатите усилия на Русия да го накара да замълчи", пише в резолюцията на ЕП.