ГЕРБ и "Обединените патриоти" продължават с "конструктивни разговори" и в третата официална среща за обсъждане на общата програма на двете формации. Това съобщиха пред парламента Цветан Цветанов и Валери Симеонов, които и днес над 4 часа преговаряха за бъдещата коалиция.

"Не мисля, че трябва да навлизаме в детайли нито по този въпрос, нито по 4-те теми, по които сме постигнали съгласие, тъй като сега ще се оформя и разписва програмата", обясни Валери Симеонов в отговор на въпрос дали има консенсус по отношение на увеличението на минималната пенсия, която патриотите искат да е 300 лв.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в четири области има пълен консенсус. "Сигурност, енергетика, туризъм и спорт", изброи той.

И двамата подчертаха, че "докато не приключим програмата, няма да коментираме нито постове, нито хора".

Цветан Цветанов отказа да съобщи дали председателят на парламента ще бъде от ГЕРБ - това е постът, който ще трябва да бъде определен най-скоро, тъй като президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 19 април. Засега най-спряганото име за поста е на бившия зам.-председател на НС Димитър Главчев.

"Една седмица е много време, бе, ние ще работим и в почивните дни", обеща Симеонов.

На въпрос дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се появи на преговорите, Цветанов каза:

"Преговорният екип е този, който присъства тук, господин Борисов може да присъства на всяка среща на преговорните екипи."

На което Симеонов се пошегува:

"Е, ако го поканим, няма да го скриете, нали?"

Не е бил обсъждан и въпросът за уседналостта при гласуване и ограничаването на гласа на българите в чужбина - тема, по която ГЕРБ и ОП са в конфликт.

Утре отново ще има разговори, заяви Симеонов, преди той и Цветанов да влязат обратно в сградата на Народното събрание.