"Нанасените удари по авиобазата в Сирия са ограничени и съизмерими", заяви пред журналисти държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той направи изявлението само час след атаката с крилати ракети "Томахоук" по летище край Хомс.

"Считаме, че ударът е сам по себе си съизмерим и адекватен", цитира Ройтерс думите на дипломат номер 1 на САЩ.

"Контакти с Владимир Путин не е имало", изтъкна още Рекс Тилърсън. Но бяха спазени всички договорености между военните на САЩ и Русия за предотвратяването на конфликти, уточни той.

Държавният секретар беше категоричен, че Москва не е изпълнила задълженията си по споразуменията от 2013 година за ликвидиране на сирийското химическо оръжие.

"Русия не изпълни задълженията си от 2013 г. Русия или е била съучастничка, или просто е некомпетентна да изпълни договореностите докрай", заяви Тилърсън. Той добави, че Москва е била длъжна да гарантира, че повече химическо оръжие в Сирия няма да има.

Тази сутрин САЩ атакуваха с около 60 ракети авиобаза край Хомс, от която е била предприета химическата атака преди няколко дни в провинци Идлиб. Крилатите ракети "Томахоук" бях изстреляни от два кораба в Средиземно море.