Имах по-големи очаквания за играта на Чили срещу Холандия и показаното от латиноамериканците доста ме разочарова. Оказа се отново, че ролята на треньора е от особено важно значение. Луис ван Гаал надигра тактически своя опонент. Затвори пространствата в защита, скъси разстоянията при поемането на топката и чилийците останаха без аргументи в атака. Тази Холандия обаче все още не ме е грабнала. Не харесвам подобен стил на игра, в който инициативата се предоставя на съперника. Но признавам, че „лалетата” са изключително грамотни.

Притежават и сериозен потенциал на пейката, което позволява на треньора да разиграва различни варианти. Холандия има голяма вариативност в състава. Обратно, съставът на Чили е зависим изключително много от големите си звезди. А резултатите са в обратна пропорционалност на представянето на звездата Алексис Санчес. Срещу Холандия той игра много активно, търсеше топката непрекъснато, но другите в нападение останаха напълно незабележими.

Съдията се справи добре, но критерият му до голяма степен облагодетелства Холандия. "Лалетата" обичат да играят твърдо, влизат много здраво в единоборства и правят чести нарушения. При друг съдия рискуваха да получат повече картони, а защо не и дузпа срещу тях. Не е случаен фактът, че в предишните два мача срещу Холандия се свиреха 11-метрови удари.

В късния мач малко изненадващо за мен Мексико надигра Хърватия. Очакванията ми бяха други, но се оказа, че "ацтеките" имат повече аргументи да продължат напред. Създадоха много проблеми на хърватите, а и предимството, че ги устройваше равен също помогна. До първия гол на Мексико мачът протече позиционно и с малко положения пред двете врати. Ако не бяха в тази група, хърватите със сигурност щяха да продължат напред. Имат много силни единици, в първия мач с Бразилия ги ощетиха сериозно. Във футбола много често зависиш и от странични обстоятелства.

Очертават се много интересни сблъсъци в първия кръг от елиминациите. Все още не съм изгубил надежда, че Чили може да победи Бразилия, колкото и това да изглежда невъзможно. Основанията ми са, че Бразилия не е Холандия, не предлага толкова добра тактика, а чилийците могат да се възползват от енергията си. За тях това е мачът на живота, поколението на Санчес, Видал, Медел, Исла и останалите едва ли ще има друг шанс на световно първенство. Сега са в зенита си и би трябвало да се възползват от възможността да отидат напред в турнира. Обратно, Бразилия в групата с нищо не показа, че е чак толкова сериозен фаворит на първенството.

Холандия срещу Мексико също е любопитен сблъсък. Тук обаче отново Ван Гаал ще има последната дума. Очаквам подобен мач като с Чили - с късни голове. Мексико показва много стабилна игра в отбрана и трудно ще се огъне. Но пък исторически мексиканците редовно отпадат в тази фаза от турнира, а Холандия поне засега изглежда готова за големи дела.

Два сравнително по-малко познати за нас отбори правят сериозно впечатление на световното - САЩ и Алжир. Американците буквално смачкаха физически Португалия. Във фитнеса те са 50 години напред спрямо останалите и това се видя на терена. През второто полувреме надделяваха във всяка една точка от терена. Португалия изцяло предаде техническото си предимство и остана без аргументи, макар и да стигна щастливо до равенство в края. С тази физическа подготовка тимът на Щатите може да стигне по-далеч от очакваното.

Алжир е другият отбор, който ме изненада приятно. По принцип е трудно да се вкара и един гол на дисциплиниран отбор като Република Корея, а африканците реализираха цели три пъти за едно полувреме. При това с много бързина и креативност в атака. Решителният за второто място мач с Русия го виждам в тяхна полза. Руснаците ги познавам много добре и мога да кажа, че са огромно разочарование.

Явно на този етап потенциала им е доста малък. В тима има много футболисти със съмнителни качества, за които се учудвам какво въобще правят на терена. Това не е Русия, която познаваме от последното десетилетие. Нямат блясък, нямат идеи. Ще им е трудно, но все пак не и невъзможно да продължат напред. А групата им е много благоприятна за излизане.