"Тито беше много умен мъж." Това обяснява новоизбраният президент на Сърбия Александър Вучич в интервю пред "Политико".

"Германската канцлерка Ангела Меркел и европейските лидери гледат на Вучич като на гарант за стабилността в един много неспокоен регион. Но критиците му казват, че избраният за президент консерватор консолидирал властта до степен, в която тя подкопава сръбската демокрация", пише изданието.  

В неделя Вучич спечели президентските избори с 55 на сто. "Представих се по-добре от това, което очаквах. Беше чиста победа, защото нямаше възражения за честността на изборите. Имаше само два истински сигнала за нарушение от две изборни секции, което на практика е нищо. Това беше най-спокойният изборен ден досега в Сърбия. Затова и някои хора са така изнервени", дава своята оценка на отминалия вот новият държавен глава.

След изборите обаче започнаха масови протести и в Белград, и в други сръбски градове. Тях Вучич коментира така: "В Белград излязоха във вторник 4700 души. Винаги има хора, които са недоволни от изборните резултати. Това е демократичен процес. Никой не се е месил, позволихме им да протестират. Това е... истински знак за демокрация. Когато имаш всички права да протестираш срещу някого без никаква намеса и прекъсване - това е знак за демокрация. Много съм горд от това."

Попитан за обвиненията, че концентрира твърде много власт в ръцете си, той обяснява, че става дума за... лична омраза.

"Ако внимателно прочетете всички коментари срещу мен, ще забележите, че става дума повече или по-малко за лична омраза. Могат ли да кажат нещо против нашия икономически растеж срещу, първо, забавянето и след това променянето на траекторията на нашия публичен дълг? Не могат. Ние намалихме безработицата от 25,9% до 13 на сто. Ако това не е достатъчно добре, кажете какво е. Аз все още не съм доволен. Винаги искам да направя нещо по-добро, а те не го разбират."

Вучич развива и идеята си за свободна търговия на Западните Балкани. "Трябва да живеем, преди да влезем в ЕС. Трябва да останем здраво на нашия път към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да раздвижим регионалното сътрудничество... Ще ви дам много конкретен пример. Да кажем, че имате завод за млечни продукти. Изнасяте кисело мляко, мляко и сирена към Босна. Камионите ви трябва да чакат не по-малко от 36 часа на границата между Сърбия и Босна, за да преминат всички инспекции, и ние не знаем защо това е така. Всички наши компании, както и чуждите, ще спестят поне 7 на сто от всички операционни разходи", обяснява той. Според него така Западните Балкани ще станат значим пазар - това са 20 млн. души. "Ще сме в състояние да привлечем повече инвеститори. Мисля, че това останалите го разбират", добавя той.

Дали това не опит за възстановяване на бивша Югославия?

"Това е старата Югославия плюс Албания. Това е политическа идея, без да се застрашава държавният суверенитет. Това ще съживи икономиките ни. Трябва ни икономически растеж от 4-5% на годишна база, не 3%. Това не е достатъчно", смята Вучич. И се обосновава защо мисли, че въпреки напрежението в региона останалите лидери ще приемат подобна идея, като се позовава на примера на Тито.

"Тито го е направил. Той беше комунистически диктатор, но много умен мъж. Шлосер, можете ли да си представите? Но беше много умен. Знаеше как да свързва народи. От това се нуждаем. Трябва да свързваме народите."

Вучич говори и за рисковете от подновяването на конфликтите в Западните Балкани. "Каквото и да се случи в Косово, то е винаги между сърби и албанци. И ако едната страна поне е разумна, ще избегнете проблемите. Но в Босна има три страни и не е лесно да справиш с това. Никак. Босна е истинското буре барут", дава новоизбраният сръбски президент своята оценка. "Няма да има референдум за отцепването на босненските сърби", казва той и се позовава на информация от лидера им Милорад Додик. Вучич проявява скпетицизъм, че лидерите на отделните общности ще се разберат. "Не ми се струва, че се разбират по основните въпроси. Виждам повече пукнатини... Две добри изречения от всеки от тях, но когато навлезеш в детайлите, виждаш, че няма възможни договорки на хоризонта... Те всички се бият за територията си, за правата си", казва той, като обяснява, че наскоро е бил на вечеря с лидерите в Мостар.

Вучич не пести похвалите си за германския канцлер Ангела Меркел.
"Меркел и съветниците ѝ знаят и най-малките детайли за Западните Балкани. Тя е притеснена, а аз съм ѝ дълбоко задължен. Тя се грижи за региона. Без нейната помощ и присъствие тук... щяхме да сме изгубени." 

25 години след края на войната в Босна какви уроци е научил тогавашният националист, питат от "Политико":
"Научих всички уроци. Аз съм сърбин, много горд сърбин и винаги ще бъда с моя народ, но се научих да се поставям на мястото на другите и разбирам как те се чувстват, какво мислят. Ние трябва да уважаваме техните възгледи", казва Вучич.