Китайската технологична компания Huawei спечели първото си дело срещу корейците от Samsung за права върху интелектуална собственост, съобщи TechCrunch. 

Съдът в Поднебесната империя установи, че три дъщерни компании на Samsung, работещи в страната, са направили патентни нарушения. Те ще струват на Samsung 80 милиона юана, или 11,6 млн. долара.

Huawei започна поредица от съдебни дела срещу шампиона в смартфоните миналата година за нарушение на патенти в областта на смартфоните. Южнокорейския техногигант отвърна с насрещен иск.

Китайците бяха взети на подбив от медиите, защото преди излизането си на западния пазар бяха известни с навика да копират чужди смартфони почти напълно. Не може да се отрече обаче, че откакто започна да продава в Европа и САЩ, Huawei разработи някои напълно оригинални умни слушалки.

Делата между двете компании продължават - китайците искат компенсация от Samsung и за това, че е продала над 30 милиона устройства на обща стойност 12,7 млрд. долара, всяко от които според тях е нарушавало техни патенти.