Унгария даде зелена светлина на спорното споразумение с Русия за финансиране изграждането на два нови ядрени реактора, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Парламентът в Будапеща, където управляващата дясна партия "Фидес" има мнозинство от две трети, одобри на извънредна среща сделката с Москва за заем на стойност 10 милиарда евро.

Сделката предвижда руската държавна компания "Росатом" да изгради допълнителните 2000-магаватови мощности в контролираната от унгарската държава АЕЦ "Пакш". Унгария може да използва финансирането до 2025 г. при годишна лихва между 4.5 и 4.95 на сто в зависимост от годината на изплащане.

Проектът не е бил одобрен от ЕС и не е имало търг за разширяването с два реактора на съществуващата АЕЦ "Пакш". Опозиционните партии твърдят, че кредитът още повече ще увеличи вече високия публичен дълг и енергийната зависимост на Унгария от Русия.

Говорител на Еврокомисията заяви миналата седмица, че Брюксел разследва проблеми с обществените поръчки, след като властите в Будапеща обявиха през януари, че партньорът им за проекта ще бъде Москва.

ЕК не дава подробности за сроковете, в които ще извърши проверката дали е спазено европейското законодателство. Няма информация и за времето на дискусиите с унгарските власти за по-прецизно установяване на евентуални проблеми и, ако е необходимо, намиране на решения.

Говорител на комисията заявил, че Брюксел е дал мнението си за проекта, но все още не го е одобрил. Комисията оценява и споразумението за финансиране, но не коментира сроковете, в които то трябва да е готово.

"Уолстрийт джърнъл" припомня, че сигурността на ядрените централи стана деликатна тема след земетресението и цунамито в Япония през 2011 г., след които във Фукушима се разрази ядрена криза. Въпреки това Унгария смята ядрената енергия за ключова предвид все още високите цени за зелена енергия, както и ограничените ресурси в границите на страната.

Друга руска компания - "Атомстройекспорт", имаше намерение да строи АЕЦ "Белене". Проектът обаче бе спрян от правителството на Бойко Борисов. "Атомстройкеспорт" даде България на арбитраж, който продължава да тече и в момента.