Най-одобряваният международен лидер сред българските мюсюлмани е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, показва изследване за нагласите на общността, извършено от „Алфа рисърч“. Проучването е извършено съвместно с Нов български университет и е финансирано от фондация „Конрад Аденауер“. (Цялото изследване разгледайте тук)

48,4 процента от мюсюлманите в България имат положително отношение към Ердоган. Следват канцлерката на Германия Ангела Меркел с 44,5% одобрение, президентът на Русия Владимир Путин 42,6%, бившият (изследването е правено през есента на 2016 г.) президент на САЩ Барак Обама – 23%, както и папа Франциск – 14,3%.

Тези данни съвпадат и с положителното отношение към чужди държави. Доверието на българските мюсюлмани към други страни е следното:

Турция – 68,4%

Германия – 64,5%

Русия – 51,8%

Франция – 47,1%

САЩ – 17,2%

Изследването включва турците, българоезичните мюсюлмани – т.нар. помаци, както и мюсюлманите в гетата, които не се определят като роми или цигани. Мюсюлманската общност в България остава светска, показват данните.

Одобрението за покриване на лицето на жената е ниско:

Да – 1,6%

Само ако жената иска – 20,7%

Не – 53,5%

Общочовешките ценности са ценности и за българските мюсюлмани. Най-големият грях за тях е:

Убийството – 64,8%

Да имаш друг Бог освен Аллах – 24,3%

Прелюбодейството – 5,4%

Половината мюсюлмани приемат, че всички религии съдържат някакви истини и едва 20,5% смятат, че ислямът е единствената вярна религия. Това обаче е по-различно в гетата, където близо 50% от хората са на мнение, че ислямът е единствената правилна религия.

В гетата религиозността е почти 99%.

„Там, където бедността е най-висока, там религиозността е най-висока“, коментира Боряна Димитрова.

Общо сред мюсюлманите религиозността намалява – през 2011 година 28% са декларирали, че са дълбоко религиозни. Днес са 20%.

Над две трети от мюсюлманите имат отрицателно отношение към радикални организации. Одобрението за тях е в рамките на статистическата грешка:

"Ислямска държава" – 2,8% положително отношение

"Ал Кайда" – 0,5%

Българските мюсюлмани са много по-бедни в сравнение с останалото население. 62,5% живеят с под 250 лева на човек от домакинството на месец. Средно за страната това важи за 35% от хората. В гетата положението е още по-тежко – там 75% от хората живеят с под 100 лева на човек от домакинство на месец.

От либерализъм към консерватизъм

Мюсюлманите в България са станали по-консервативни на битово равнище през последните пет години. Това показва сравнението на данните за одобрение на определени явления от 2011 и 2016 година.

Съжителство без брак – от 23 на 14% спад на одобрението

Развод – от 18 на 12,8%

Раждане на дете без брак – от 20 на 8,7%

Мъжът да поема наравно с жената домашните задължения – от 42 на 33,1%

Мъжът да се грижи наравно с жената за децата – от 62 на 53,3%.