СИМОНА РУСЕВА

10-страничното болнично досие на Михаел Шумахер е откраднато и се предлага за продан срещу минимум 60 000 швейцарски франка (50 000 евро). Заведено е следствие, престъпниците се издирват.

Това съобщи мениджърката на легендата на Формула 1 Сабине Кем.

“Можеш само да си възмутен и отвратен! Мога само настойчиво да призова тези кокументи да не се купуват или публикуват. Ние, естествено, ще се протипоставим на това с всички възможни средства”, каза Кем.

Документите вече са предложени на различни медии от Германия, Великобритания и Франция, твърди в. “Билд”. Продавачът доказал автентичността на досието с извадки от него като хирургическата намеса, извършена на два пъти в началото на януари. Тогава се наложи перфорация на черепната кутия на Щуми, за да се намали налягането в мозъка вследствие на кръвоизлив. Черепно-мозъчната травма дойде след лошо падане на 29 декември 2013 г. при каране на ски във Френските Алпи.

В официалното съобщение на мениджърката на Шумахер се посочва следното:

“От няколко дни за продан на представители на медии се предлагат откраднатите документи/данни, за които продавачът твърди, че става дума за болничното досие на Михаел Шумахер. Ние не сме в състояние да преценим дали документите са истински. Факт е обаче - документите са откраднати. За кражбата е сезирана прокуратурата. Следствените органи са задействани. Изрично посочваме, че е забранено купуването на такива документи/данни, както и тяхното публикуване. Данни от болнични досиета са от изключителна поверителност и никой няма право да ги прави публично достояние. При всеки отделен случай на публикация на съдържание от болничното досие ще се обръщаме към прокурор. Надявам се на разбиране.”

Все още не е ясно как и къде е била осъществена дръзката кражба.

На първо време следствието се е насочило към болницата във френския град Гренобъл, където Шумахер бе настанен веднага след инцидента на 29 дексември и лекуван само допреди седмица.

Не се изключва болничното досие да е било копирано от тамошния компютър. 

В момента Шуми се възстановява в Университетската болница в Лозана, ЩШвейцария. Той излезе от дълбока кома и вече има продължителни будни периоди, реагира на гласове и контактува с очи.

Кола на швейцарска телевизия със сателитна антена бди пред входа на болницата в Лозана, където Шумахер бе преместен на 17 юни. Снимки БГНЕС

Откраднатото болнично досие не е първият скандален случай, който провокира гнева на семейството на Шумахер. Още в първите дни след настаняването му в интензивното отделение мъж, предрешен като пастор, направи опит да влезе при него. Той беше спрян от охраната. След това двама мъже опитаха да нахълтат в болничната му стая, за да го снимат в безпомощно състояние. Те също не успяха да осъществят замисъла си.

Сегашната кражба на болничното досие на Михаел Шумахер и предлагането му за продан надминава всякакви граници на дързост и безсрамие.