"За нас най-важното нещо е да не повтаряме грешките на другите държави в Европейския съюз, за които сега те си плащат."

Това заяви днес президентът Румен Радев след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Радев отговори на молбата да коментира твърденията, че отмяната на постановление 208 за мигрантите е в разрез с правилата на Европейския съюз и може да ни лиши от евросредства.

"Интеграцията на чужденците е сложна тема. В нея не може да не се отчита рискът за националната сигурност. Интеграция без ясни критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм. Пълноправно членство в ЕС не означава механично копиране на решения", добави държавният глава.

Според Радев в сложната геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница. Разработено е предложение за оперативен общ план на ЕС за защита на нашата външна граница и за допълнително финансиране по отношение на охраната на нашите граници.

"Обсъдихме и отношенията между ЕС и Турция. Обединихме се, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България", смята Радев.

Той допълни, че е недопустимо Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава от ЕС, включително България. Затова са необходими наистина координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашите независимост, сигурност и достойнство.

"Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на Съюза", каза президентът.

Също така е време да се погледне отново на възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други държави членки на ЕС.  Това трябва да се направи с цел да се избегне рискът от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти на напрежение.

„Това трябва да стане, отчитайки параметрите и изискванията на общия европейски енергиен съюз“, коментира Радев.

И допълни, че с Туск са обсъдили предстоящите преговори с „Газпром“, за които трябва да имаме ясна, силна и единна европейска позиция.

"България е пример за това как трябва да се справим. Ситуацията е под контрол. Това показва колко е евфективно българското политическо ръководство“, каза Туск за охраната на границата ни.

По отношения на Турция той заяви:

„ЕС спазва своите задължения, очакваме Турция също да спази своите задължения“.

Председателят на Европейския съвет изтъкна, че в ЕС знаят, че изграждането на оградно съоръжение е за сметка на националния бюджет:

„ЕС помага финансово, има и около хиляда служители на границата, които помагат. ЕС планира допълнителни мерки за сигурност и е готов при нужда да направи каквото е необходимо.“

Той е убеден, че България трябва да стане част от Шенген.

„Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, изтъкна гостът.

Гостът проговори на български

Що се отнася до излизането на Великобритания от ЕС, Туск заяви, че при преговорите целта на Съюза е да бъдат намалени до минимум последствията от "Брекзит" за всички,, включително за българските граждани.

"Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност", каза Туск, след което на чист български език произнесе:

"Един за всички и всички за един!"