БРЮКСЕЛ

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент ще решава във вторник да приеме ли евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, съобщи днес за "Клуб Z" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков.

"Утре ще имате повече информация," каза Бареков в телефонен разговор и допълни:

"В 9 часа (10 часа българско време – б.а.) господин Джамбазки е първа тема на Изпълнителното бюро на консерваторите".

Те приеха Бареков на 12 юни, след като той беше преговарял и с либералите, но отложиха Джамбазки по причини, които не назоваха публично. "България без цензура" и ВМРО се явиха на европейските избори в коалиция и спечелиха две депутатски места.

Консерваторите неодавна предизвикаха смесени коментари и с това, че приеха четирима датчани и двама финландци от крайнодесни партии известни с антиимигрантските си и ксенофобски възгледи. Те дойдоха при тях от еврофобската група "Европа на свободата и демокрацията".

С близост до европейските реформатори и реформисти парадираше и лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев.

В понеделник ЕКР публикува на уебсайта си списъка на депутатите си в новоизбрания парламент. От България там фигурира само Бареков.

"Аз ще участвам като член на ръководството," каза Бареков за предстоящото заседание на бюрото на групата. "Аз съм член на Изпълнителното бюро на Европейските консерватори и реформисти", допълни той.

Той отрече предишните си твърдения, че е също и заместник-председател на групата: 

"Не, не съм, няма избрани още заместници, има избрани само трима заместници, един от които е г-н Джефри Ван Орден". Евродепутатът-ветеран е известен на публиката у нас като докладчик за България в Европейския парламент от времето на предприсъединителните преговори.

Българското национално радио цитира Бареков на 4 юни да казва, че той и Джамбазки ще се присъединят към консерваторите.

"Искаме заместникпредседателско място в комисия в Европарламента, както и заместникпредседателско място в групата на нашите нови партньори," каза тогава той.

На 5 юни уебсайтът на Бареков обяви следното:

"Една от големите групи в Европейския парламент ми прeдложи да бъда зам.-председател на ЕП или да стана председател на самата група. Той каза също, че тази вечер е разговарял с бившия премиер на Белгия и председател на Алианса на либералите и демократите в Европа Ги Ферховщад, който му е предложил зам.-председателско място в групата на либералите."

Говорителят на либералите Нийл Корлет потвърди, че парламентарният им лидер Ги Верхофстадт, бивш министър-председател на Белгия, е приел Бареков по негова молба, но не разкри съдържанието на разговора

Либералите и консерваторите имат взаимноизключващи се възгледи за Европа. Докато либералите и лично Верхофстадт са сред най-крайните федералисти, консерваторите са против задълбочаване на европейската интеграция и искат дори връщането й назад. 

Докато либералите настояват държавите от еврозоната да емитират общи дългови облигации, консерваторите, най-многобройни сред които са британските тори, са против общата валута изобщо.

Докато либералите твърдо подкрепят свободата на движение в ЕС, включително и на работна сила, консерваторите, и най-вече британските, искат реформи, които да я ограничат. Близкият до тях таблоиден печат проведе злостна кампания против българските и румънските работници в края на миналата и в началото на тази година, когато ограниченията на европейския трудов пазар пред гражданите на двете държави отпаднаха.

Бареков не е единственият спорен политик, който отива при консерваторите след флирт с либералите. Неотдавна това направи Новият фламандски алианс (Н-ФА), умерено националистическа, републиканска и сепаратистка партия в северния регион Фландрия на Кралство Белгия. 

Тя в момента се опитва да сформира правителство с христяндемократите и либералите, към чието фламандско крило принадлежи Верхофстадт. Досега Н-ФА, която има умерено консервативни икономически разбирания, но е проевропейска, беше в изолация заради далечната си цел да превърне днешне федерална Белгия в конфедерация като стъпка към пълно разделяне на страната по езиковата й граница. В предишния Европейски парламен депутатите от Н-ФА бяха в групата на зелените.