СИМОНА РУСЕВА

Осъдената в Хартум на смърт заради вярата си суданка християнка Мериам Яхия Ибрахим (27 г.) няма да увисне на въжето.

“Второинстанционният съд отмени смъртната присъда и разпореди освобождаването от затвора на Мериам Яхия”, предаде официалната суданска агенция СУНА.

Младата жена в напреднала бременност получи смъртна присъда на 15 май, за което Клуб Z писа.

Вината й бе, че тя е християнка и остана непреклонна – отказа да приеме исляма, което в Судан е смъртен грях. Баща й бил мюсюлманин, значи такава би трябвало да е и тя. Откаже ли да се върне в “правата вяра”, наказанието е бесило. Другото й "престъпление" е, че през 2011 г. се е омъжила за християнин. И то се наказва със смърт заради прелюбодейство. Тя не е изневерила на съпруга си - суданеца Даниел Вани, но според шериата съжителство с друговерец е равносилно на изневяра.

Преди да произнесе суровата присъда – 100 тояги и впоследствие бесило, съдията даде на Мериам 4 дни за размисъл. Въпреки това жената остана непреклонна – нейният бог е Христос и по-скоро би умряла, отколкото да се отрече от християнството.

Мериам е родена в семейство на етиопска християнка и судански мюсюлманин. Бащата напуска семейството, майката е възпитала дъщеря си в християнските добродетели. Братът на Мериам обаче приел исляма. Той дълги години издирвал сестра си. Когато най-сетне я открил и разбрал, че е хриситянка и на всичко отгоре омъжена за друговерец, той я дал на прокурор. Така се стигна до смъртната присъда. Бременната в краяна осмия месец жена бе хвърлена зад решетките с 20-месечното си първородно момченце.

Родилните болки настъпиха на 27 май. Властите не позволиха на Мериам да напусне женския зандан в хартумския квартал Омдурман. До раждането жената в напреднала бременност е била с оковани във вериги нозе. Те не са й били свалени дори когато е дарила живот, съобщи говорител на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Бащата, който е на инвалидна количка, прегърна бебето едва на втория ден след раждането. Сърцето на Даниел обаче бе свито. Ще расте ли дъщеричката Мая с майчини ласки или най-късно след 2 години ще остане полусираче? Според закона в Судан смъртната присъда на кърмачка се отлага, но най-много две години след раждането.

Мериам и Даниел на сватбата им през 2011 г.

Едва днес дойде облекчението – съпругата му и майка на двете им деца ще живее.

Явно съдът се е повлиял от международния протест. "Амнести интернешънъл" събра милиони подписи за спасението на Мериам Яхия Ибрахим. 

Европейската комисия, Европейският съвет, Европарламентът, както и висшият клир на християнските църкви неуморно настояваха Судан да отмени с нищо неоправдана присъда срещу младата жена.

Сега жестокото наказание е отменено. Мая и нейното братче ще растат в прегръдките на майка си.