Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с блокада на националистите на границата на 24 март. Карадайъ настоява да се извърши проверка и да се образува досъдебно произвоство за "актовете на насилие от страна на представителите на Националистическите формации".

От партията отбелязват, че никой няма право чрез насилие и заплаха да пречи на някого да осъществява избирателното си право и това е престъпление.

ДПС призова компетентните институции да действат още в деня на блокадата. Представителите на "Обединени патриоти" бяха завардили два пропусквателни пункта - "Малко Търново" и "Капитан Андреево" и часове наред не пускаха коли с турска администрация. Целта според тях беше да не допускат български граждани от Турция да гласуват веднъж тук и веднъж в азиатската ни съседка. Наложи се служебният премиер Герджиков да ги заплаши, че ще направи "каквото е нужно" и полицията мирно да разтури блокадата.

Лютви Местан и ДОСТ също сезираха Цацаров за бурните действия на патриотите на турската граница. За разлика от ДПС обаче те поискаха и касиране на изборните резултати и нов вот.