Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс заяви пред БНТ, че преговорите за напускане на Великобритания не са развод, а нова фаза в отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз. Правата на гражданите на Евросъюза във Великобритания, сигурността, икономическите отношения - това са темите, които ще бъдат от особено значение в хода на преговорния процес според посланик Хопкинс. Тя изрази надежда, че и занапред ще се запазят възможностите за българите, които работят и учат на Острова.

Отваряме нова глава от историята си и не само нашата история, но и на ЕС. Много важна отправна точка е това за двугодишните преговори за напускането на ЕС. Но подхождаме към този процес не като към развод, а като към нова фаза от нашите отношения, с позитивизъм, с оптимизъм, че ще постигнем резултат във взаимен интерес и за Европа, и за Обединеното кралство. Бихме искали да има един силен, позитивен, благоденстващ ЕС - това е и в наш интерес. Ние имаме общи ценности, затова бихме искали изходът да бъде позитивен за двете страни, като сме наясно с предизвикателствата през следващите две години, казва посланичката пред националната телевизия.

Тя посочва и няколко важни теми, около които ще се ориентират преговорите.

Ще търсим много силно партньорство в областта на икономиката и сигурността. Искаме да гарантираме правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на нашите граждани в ЕС, и то възможно най-скоро. Ще обсъждаме неща, които са от значение единствено за Обединеното кралство, като съюза между Англия и Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. За радост това е важен аспект и от гледна точка на ЕК.

Тя отговаря и на важния върос какъв очаква да бъде статутът на гражданите на ЕС във Великобритания след "Брекзит", като допълва, че "се надява" възможностите за българи да се запазят:

Понастоящем продължаваме да бъдем държава членка на ЕС през следващите две години, така че всички права и задължения си остават такива, каквито са. През годините ние сме приели огромен брой българи в Обединеното кралство, които учат, работят, идват на почивка. Нашите университети стават по-силни от българските таланти, които работят при нас. Българските работници допринасят за нашата икономика. Надяваме се тези възможности да се запазят в бъдеще.

Очакваме скоро да можем да обявим за студентите, които искат да учат през учебната 2018-2019 година, какви ще бъдат условията. По отношение на възможностите за работа в Обединеното кралство, в момента правим анализи и бихме искали да поставим свои правила относно секторите, в които ще привличаме работници. В момента оглеждаме кои трябва да са тези сектори. В момента заетостта ни е най-висока в историята ни. Много силни сме икономически, много сме извлекли от талантите по цял свят, затова много внимателно ще подходим към тази тема. 

Хопкинс допълва, че водят преговори с всички европейски партньори по темата за кого кои проблеми са най-важни - правата на техните граждани, които живеят в Обединеното кралство.

Почти 4 млн. европейски граждани живеят у нас. Има проблеми, свързани и с бюджета, защото ние сме много голям нетен вносител в бюджета. Важна тема е сътрудничеството в областта на сигурността. За много хора в различните страни от ЕС е важно да може да търгуват с Обединеното кралство по начин, който е максимално безпрепятствен, така че това е много важно за нас и това са проблемите, които ще са от особено значение в хода на преговорите.