Американският президент Доналд Тръмп подписа тази нощ указ за отмяната на ключови елементи от плана на предшественика си Барак Обама за борба срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Това стана на официална церемония в централата на ЕПА - Агенцията за защита на околната среда. Обкръжен от миньори и от изпълнителни директори на минни компании, Тръмп подписа документа, наречен Указ за енергийна независимост.

Стъпката на президента предизвика недоволството на 23 щатски и местни управи, както и на природозащитни групи. Те нарекоха указа "заплаха за здравето на хората" и се зарекоха да го оспорят в съда.

Документът е насочен най-вече срещу Плана за чиста енергия на Обама, изискващ щатите да намалят въглеродните емисии от електроцентралите. Това бе ключов фактор САЩ да изпълнят ангажиментите си в съответствие със Споразумението за борбата с климатичните промени, постигнато между близо 200 държави в Париж през 2015 г.

Указът отменя също така забраната въгледобивни компании да вземат под наем федерални парцели, разпоредбите за намаляване на метановите емисии при производството на петрол и газ, а също така намалява тежестта на киматичните промени и въглеродните емисии в политиката и при решенията за разрешаване на инфраструктурните промени. Въглеродният диоксид и метанът са два от главните парникови газове, които според учените причиняват глобалното затопляне.

"Предприемам исторически крачки да вдигна ограниченията върху американската енергетика, да отменя намесата на правителството и разпоредбите, ликвидиращи работните места", заяви Тръмп в централата на ЕПА.

Намиращите се вътре миньори и шефове на минни компании му ръкопляскаха. А акциите на американските минни компании скочиха като резултат.

Това е най-значителната крачка на Тръмп в премахването на разпоредбите за защита на околната среда и съживяването на минната индустрия - нещо, което той на няколко пъти обеща по време на кандидатпрезидентската си кампания през 2016 г.

Анализатори и шефове на компании в сферата на енергетиката обаче поставиха под съмнение твърденията, че стъпката ще има голям ефект върху тази индустрия, отбелязва Ройтерс.

"Не мога да ви кажа колко работни места ще създаде указът, но мога да ви кажа, че той гарантира доверие в ангажимента на тази администрация към минната индустрия", заяви пред агенцията Тайлър Уайт - шеф на Асоциацията на каменовъглените мини в щата Кентъки.

Според природозащитници указът е опасен и е в противоречие с тенденцията за създаването на по-чисти технологии в енергетиката. Срещу него скочиха предимно управлявани от демократите щатски и местни управи.

"Няма да се поколебаем да защитим тези, на които служим, включително члез агресивно противопоставяне в съда срещу действията на президента Тръмп, които игнорират и законите, и изключителната важност на изправянето срещу много реалната заплаха от климатичните промени", се казва в изявление на съюз, ръководен от Ерик Шнайдерман - главния прокурор на щата Ню Йорк.

В тази коалиция влизат щати като Калифорния, Масачузетс и Вирджиния, както и градове, сред които Чикаго, Филаделфия и Баулдър, Колорадо.