Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентарните избори в България привлякоха необичайно голямо внимание в немскоезичните медии. Най-напред ще цитираме извадки от коментарните колони на вестниците.

Под заглавие "Всичко по старому" "Зюддойче Цайтунг" пише:

„Дали наистина нещата се връщат в изходно положение преди София да поеме председателството на ЕС в началото на 2018? Само на пръв поглед. Защото България определено ще стане по-националистическа и по-популистка. Неотложните реформи в най-бедната и най-корумпираната държава от ЕС занапред ще имат още по-малки шансове за осъществяване, отколкото през последните години под самодоволното управление на премиера Борисов.

Малката групичка истински реформатори се саморазпиля в три партии без реални шансове, нито една от които не влезе в парламента. Така реформаторите няма да имат представителство нито в парламента, нито в бъдещото правителство. А тъй като и ЕС отдавна се отказа от ефикасния допреди време натиск в борбата срещу корупцията, в България си остават старите проблеми. Решаването им изобщо не интересува нито националистите и популистите от „Обединени патриоти”, нито пък социалистите или четвъртата по сила партия ДПС. Всички те са известни с това, че пречат на реформите и поддържат съмнително тесни връзки с Кремъл. Така че: който и да управлява България занапред, гражданите на страната едва ли възлагат кой знае колко големи надежди на бъдещото си правителство.”

Ето и част от коментара в австрийския "Дер Щандарт":

„В палитрата има достатъчно тъмни бои за черна картина: България е най-бедната страна в ЕС, сегашното служебно правителство е вече шестото само за четири години, корупцията е вездесъщ проблем. И въпреки всичко: колкото и да са разочаровани от буксуващите реформи, хората не се поддадоха на изкушението да се откажат от силните си симпатии към ЕС. Това показват и допитванията, според които българите имат повече доверие в институциите на ЕС, отколкото в своите собствени. Тъкмо поради това резултатите от изборите не означават, че Борисов има картбланш за по-нататъшно протакане.

Ако реформите и борбата срещу корупцията не дадат скорошни резултати, неговата проевропейска ориентация може да се окаже изпразнена от съдържание опаковка. А това би дискредитирало надеждите, насочени към ЕС.”

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува обширен анализ под заглавие „Победа, която не ощастливява”. Там между другото четем:

„Победата не ощастливява истински победителите от прозападно ориентираната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. (…) Той изглеждаше всичко друго, но не и триумфиращ, когато говореше за „дълга” да сформира правителство. (…) Скептичността е основателна, защото възможностите на Борисов са ограничени. В сегашния отровен, поляризиран политически климат изобщо не може да се мисли за широка коалиция със социалистите. (…) В бурната предизборна битка двете големи партии взаимно се оплюваха като закрилници на корупцията и шуробаджанащината - с пълно право, впрочем. Но това едва ли стимулира конструктивното сътрудничество помежду им. (…)

За „Обединените патриоти” е налице сериозна алтернатива в лицето на социалистите, ако преговорите с ГЕРБ се провалят. В идеологическо отношение те дори биха били много по-близо до БСП, доколкото и едните, и другите защитават една доста по-еврокритична и проруска външна политика, в сравнение с политиката на досегашните правителства. Освен това те защитават ляво-популистка социална политика. (…)

На този фон няма много надежда за бързо възстановяване на политическата стабилност. А такава стабилност е спешно необходима, защото страната е най-корумпираната в ЕС, според „Трансперънси Интернешънъл”, а освен това сериозно изостава икономически. Към това се добавя и фактът, че България все повече се превръща в играчка в ръцете на двете си големи съседки: както Турция, така и Русия играят важна роля в икономиката и във вътрешната политика на страната. Освен ГЕРБ, всички партии, които влязоха в парламента, искат подобряване на отношенията с Русия. В средносрочен план това ще противопостави страната-членка на ЕС България срещу Европа и САЩ, особено на фона на набъбващия конфликт Изток-Запад. Първата проверка вече чука на вратата: на 1 януари 2018 година България поема председателството на ЕС.”

Германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" излиза с голяма публикация от Михаел Мартенс, който е отличен познавач на българската действителност. Заглавието гласи „Хубавите неща винаги са три”, а в подзаглавие редакцията изнася: „Борисов печели парламентарните избори в България, но изборът на възможни коалиционни партньори е ограничен. Сред губещите косвено е и Ердоган”.

В кореспонденцията си Михаел Мартенс описва политическото развитие в България през последните години, а в пасажа, посветен на БСП и на Корнелия Нинова, авторът между другото пише:

„Под нейно ръководство не може да става и дума за социалдемократическа, проевропейска ориентация на БСП. Точно обратното - новата ориентация на Нинова е пак да обвърже партията с нейните посткомунистически традиции”.

Михаел Мартенс се спира и на възможните правителствени коалиции. По повод ДПС авторът пише: „Борисов навремето излезе с обещанието, че ще изтласка вън от властта „турската партия”, която винаги участва ефикасно в „коронясването”. Доста сигурно е, че той и днес няма да я вземе в правителството. Така, чисто аритметически, но и политически, на Борисов му остава само една твърде гадна правителствена опция. Дали чрез пряко коалиционно споразумение или пък само косвено - чрез пасивна поддръжка на ново малцинствено правителство, той ще зависи от гласовете на „Обединените патриоти”: съюз от три партии, обединени от своя популизъм, расизъм и възхищение пред насилието”, пише Мартенс.

Отново във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" е публикуван и икономически анализ на изборните резултати в България. Под заглавие „Победата на приятелите на ЕС в България радва борсите” авторът пише, че сигналът към икономиката е амбивалентен. След като отбелязва, че опозиционната БСП е ориентирана към Русия, авторът дава думата за коментари на Боряна Димитрова, Симеон Дянков и Владимир Вано, главен икономист на „Сбербанк” за Средна и Източна Европа: „През 2016 година българската икономика реално нарасна с 3,4%, а това е втората най-добра стойност в целия ЕС", отбелязва с похвала Вано. По неговите думи, борсата посрещнала положително победата на ГЕРБ, а сред купувачите на облигации се очертавала най-положителната оценка за рисковете от началото на финансовата криза насам. Вътрешното потребление си оставало най-важният мотор на ръста, като през 2017 съфинансираните от ЕС инвестиции щели да играят особено важна роля.

"Погледнато от тази страна, изборните резултати в България могат да се определят като добри за пазарите”, посочва Вано."

Отзиви за изборите в България публикуваха още редица международни медии, като акцентите в повечето случаи съвпадат с вече цитираните публикации. Агенция Франс прес извежда в заглавие „Борисов е късметлия за трети път” и обявява бившия премиер за „цар на завръщанията”. Агенция ДПА се спира на очакваното трудно сформиране на правителство, а в кореспонденция, публикувана на страниците на "Зюддойче Цайтунг", се казва, че "Борисов ще трябва да сформира коалиция, в която навярно ще влязат и верни на Москва политици".

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

I'll be back е казал класика

Обаче не става дума за репликата на Арни. А за една песен Beatles от 60-те: You know, if you break my heart I'll go But I'll be back again Под маската на мачо, Борисов крие романтичната си същност
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Борисов е пионка на западното разузнаване,

което го държи с информация за делата му от мутренския период и кражбите му като "държавник". Вероятно има и видеоматериал от ония клипчета с млади тенисистки, дето после ги обсъждали с охраната. Затова гледахме представления като това, раздухано в цялата "дясна" преса за някакви страшни документи от Русия, дето уж давали инструкции как да се пичелят избори. Напомням на разпространителите на тая партенка, че все още не сме видяли дори една страница от нея. Така се "работят" държави с необразовано, индоктринирано и наплашено население - с лъжи и купуване на гласове.
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Ода за титаня

Бойко пак го там сърби ден и нощ не мож да спи и на Поли се примоли, да му прати онзи лек, дето прави го човек. Поли му отговорИ: "Бате бойко, ясен си. Ала Кайо е зает, ходи той на логопед. Моля те не ме съди, И не ми се ти сърди. Кайо тук ще си седи. А пък мили Бойко, ти син ми Стефчо приютИ. Ако стане нетърпима банкянската дива страст - магистралата хвани, и ела във Симитли, Кайо ще те разведри." Чул сам тези новини, вождът просто ся сломи. Мрачен броди наш Рапоня, не играе на стадионя, гаджето му в бърцелона, гоблен шие на балкона, цял народ се изнерви, Боце жаден пожали и в един народен вопъл напопържа Симитли!
Donsho Fanelov's picture
Donsho Fanelov
Дончо

"банкянския" така ви го

"банкянския" така ви го начука,че няма да можете да го изп.рдите още няколко години!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.