Бойко Борисов ще трябва да демонстрира умението си да преговаря, за да сформира трето правителство. И патриотите, и Веселин Марешки показват голяма увереност и имат нужда от самоутвърждение, но са засекретени конформисти и биха приели участие във властта, ако бъдат изпълнени техните условия.

Това коментира днес пред бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов.

Той щрихира промените в поведението на бившия и потенциален бъдещ премиер:

„В хода на последното управление имаше едно стихване на неговата рязкост. Той натежава и в ментален, и във физически смисъл, защото преживява себе си като неизбежен, като нещо от националната съдба. Не е без основание, защото Бойко Борисов е своеобразен уникум. Той е игрово, много талантливо, подвижно преиздаване на Живков в сложни условия – защото тоталитарните бяха прости, но трудни за понасяне.”

Именно усещането за високия символ, за нещо, без което не може, е в основата на несъстоялия се лидерски дебат с Корнелия Нинова:

„Като не може без мен, защо трябва да се появя пред нацията срещу Нинова и да я легитимирам като алтернатива?”

Според д-р Михайлов лидерката на БСП е настоявала за дебата, защото има много по-малко какво да губи. А Бойко Борисов има основание да се бои от подобна среща, защото „няма такава скорост на мисленето, той има вярна реакция на нагонно ниво и тази реакция го отпраща далеч от такава конфронтация в ефир”.

Докторът коментира и сравненията с животни като "ездачката" и това, че Борисов "от ястреб стана врабче":

"Има любов към метафората, но в лексиката на Борисов доминира простонародната и уличната метафора и неофициално сексуалната. Непознати се наслаждават на езиковата му волност, защото ги весели. Нинова се държи дисциплинирано строго, тя е като под ляв пагон. Тя е самоуверена, но не дотам. Ето защо понякога пресилено преиграва, включително и в това, което говори."

Психиатърът отбеляза, че на фона на напрежението между България и Турция Бойко Борисов се държи уравновесено. А оценката на доктора за ДОСТ е категорична:

„Това е турска партия, влизане в българския парламент означава пробив на границата, по-сериозен от прекосяването й от някой бежанец. Тук беше екзалтирано разиграно това от някои хора – през ДОСТ минава съпротивата срещу Путин, това е гротесково, екзалтирано малоумие.