Как гласуваха малко на 100 000 българи зад граница на парламентарния вот на 26 март? ЦИК обяви тази сутрин междинните резултати от гласуването в чужбина при 98,6% обработени избори протоколи. И класацията изглежда така:

Тези гласове все още не са добавени към крайния резултат от изборите, но според анализаторите едва ли това ще промени драматично окончателните резултати.

В реални гласове данните сочат, че ГЕРБ е първа политическа сила зад граница с 24,5% от бюлетините, или 27 388 гласа. Второто място обаче е за ДОСТ, които са получили 17,4% от бюлетините в чужбина, или 19 430 гласа, предимно в съседна Турция.

На територията на южната ни съседка хората на Лютви Местан побеждават ДПС - тенденция, която бе загатната още на президентския вот, когато двете партии си разделиха гласовете в Турция почти поравно. Сега ДПС взема 11,9% от вота в чужбина общо, или 13 389 бюлетини и четвъртото място в класацията. Изпреварва ги БСП със 12,7%, или 14 259 гласа.

След ДПС са "Движение Да, България" с 10 на сто от бюлетините в чужбина.

Останалите десни - "Реформаторски блок - Глас народен" и "Нова република" вземат около 3 на сто от доверието на българите в чужбина, става ясно още от данните.