Генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Вяра Анкова изпрати нотариална покана до "Нова република", с която иска спиране на излъчването на #НоваПанорама, както и сваляне на предишните издания на формата.

БНТ твърди, че е „притежател на изключителните права върху интелектуалната и индустриалната собственост, свързани с продуцираното и излъчвано в ефира му предаване „Панорама". Претенцията на БНТ е, че в първите две издания на #НоваПанорама е използван фрагмент от първата шапка на предаването „Панорама" и още, че знакът #НоваПанорама е „сходен в изключително висока степен на притежаваните от БНТ права и регистрирани марки".

Нотариалната покана не съдържа доказателства за притежанието на марките и "Нова република" ще продължи да излъчва #НоваПанорама до получаването им.

#НоваПанорама е отговор на медийното затъмнение, което политическият картел наложи над "Нова република". Първото издание бе излъчено в петък, когато на председателя на "Нова република" бе отказано участие в „Панорама" с аргумента, че е представител на извънпарламентарна политическа сила. В същото време представители на коалиции в същата юридическа ситуация получиха покани като парламентарно представени. БНТ се позова на становище от ЦИК, което "Нова република" обжалва във Върховния административен съд.

Първото издание на #НоваПанорама бе гледано от над половин милион българи само за няколко дни.

БНТ твърди, че целта на #НоваПанорама е „извличане на лична изгода при направени минимални разходи" и още, че това ще доведе до „финансови загуби за притежателя на изключителните права". #НоваПанорама не е търговски формат, в него не се излъчват реклами и по никакъв начин не може да увреди финансовия интерес на БНТ.

#НоваПанорама е акт на упражняване на гарантираната от конституцията свобода на словото, а асоциацията с предаването на БНТ е нищо повече от политическа сатира.

БНТ иска от "Нова република":

  • „да свалите видеоклипа и всички негови вариации от всички интернет сайтове и платформи, където е бил публикуван до настоящия момент, и да прекратите излъчването му по телекомуникационен път, считано от деня на получаване на настоящата покана;

  • да премахнете всички означения #НоваПанорама от интернет сайтовете, платформите и мобилните приложения, където видеото е публикувано до момента;

  • да не провеждате и излъчвате за в бъдеще събитие под шапката на притежавания от БНТ знак ПАНОРАМА или сходни и производни на него знаци, включително и #НоваПанорама".

ТУК можете да видите писмото, изпратено до "Нова република" от БНТ. 

"Нова република" не би могла по никакъв начин да попречи на стотиците хиляди зрители на #НоваПанорама да разпространяват запис или откъси от предаването, нито да забрани медиите да информират за него.

Очаквайте #НоваПанорама тази вечер от 20:00 часа.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ