Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ново 20! Корпоративна търговска банка ще отвори врати за своите клиенти на 21 юли в 9 часа сутринта, осъмвайки с нов акционер или мажоритарен собственик - държавата в лицето на Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, стана ясно от разпространено днес съобщение от БНБ.

Междувременно управителният съвет на БНБ постави под надзор за срок от 3 месеца и новосъздадената Търговска банка "Виктория" (бившата банка Креди Агрикол България), която е собственост на КТБ. Тя ще се управлява от двама квестори - Станислав Лютов и Елена Костадинчева, като нейното ръководство е отстранено.

В петък БНБ постави под особен надзор за срок от 3 месеца КТБ, като обяви, че започва преговори с нейните акционери за осигуряване на ликвидност - пари в брой, които да влязат в банката и да послужат за обезпечаването на вземанията на нейните клиенти. Големите акционери в КТБ са фирмата "Бромак" на шефа на надзорния ѝ съвет Цветан Василев с 50,66%, правителството на Оман чрез люксембургската "Българиън акуизишън къмпани" с 30,35% и руската банка ВТБ с 9,9%. Тогава БНБ заявиха, че ВТБ била готова да предостави средства, но явно държавата е решила да поеме нещата в свои ръце.

Ето и част от текста на съобщението на БНБ, което обяснява какви действия ще се предприемат.

С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала ѝ, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година. Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще извърши следните действия:

- Ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.

 

Ключови думи

Коментари

реалист

Схемата е перфидна: Национализират - оздравяват( с нашите пари) - обединяват с ББР - приватизират - продават(на Москва). Ако пътьом бутнат борда имат готовност и това да осребрят. Има пари и за тролове и за контри, а чугуните са им за беСпари ... Найс, а ;)

д-р Пeтроff

Ето, това ми беше въпроса.После на КОЙ ще продаде държавата своят дял? Та,че мисля,че планът се изпълнява даже с решенията на БНБ.Или може би заради рях?

SRQBoyboy

Тъпите кмуняги нямат въображение, повтарят досущ гафовете от времето на Видеов, когато сума банки изпушиха като бикфордов фитил. Тези мутри знаят няколко номера за крадене на пари и все тях използват. Колко от тези дето се тресат, че може парите им да се превърнат в дим, са гласували за червената чума? Дано сега да изтрезнеят и да разберат, че няма по-голямо проклятие за България от комунизма.

pip

Добре де фонда за гарантиране ще се излее в КТБ, ами ако недай си боже(пу пу) докато фонда скромните си ср-ва в КТБ се олюлее съвсееем леко и ПИБ(която също е увъртяна в бая кредити със свързани) - какво праим? Тъпанари!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.