Министерството на външните работи обяви с нота за невалиден дипломатическия паспорт на бившия ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова. Причината – трудовите ѝ правоотношения с ведомството са прекратени.

Нотата идва след скандала на летището във Варшава, когато нашата дипломатка бе задържана със скъпа козметика, която не е платила. На 21 март МВнР информира чуждите мисии у нас за промяната в статута на Елена Поптодорова. Това означава, че на практика тя вече не е дипломат. От министерството обясниха, че паспортът на Поптодорова е обявен за невалиден, тъй като тя не е служител на ведомството от ноември 2016 г., съобщава БГНЕС. 

Скандалът с Поптодорова, която мнозина определят като блестящ дипломат, гръмна на 28 февруари, когато полско радио съобщи, че е била задържана заради опит за кражба на 27 февруари от безмитен магазин на летището във Варшава.

Самата тя обясни, че е говорила по телефона за влошеното здравословно състояние на майка си, на 90 години. Без да усети, излязла от магазина със скъп крем за 381 евро. После си платила глобата.

Малко след това обаче от полското МВР стана ясно, че случката се е разиграла три дни преди задържането.

Последва и оставката на Поптодорова от Американския еврейски комитет.