Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Очевидно е, че българските служби разполагат с достатъчно данни за намеса на Турция в изборите ни, и думите на президента Радев са премерени, отбеляза неговият предшественик Росен Плевнелиев в ефира на бТВ тази сутрин

Той обаче добави:

"Тук не става въпрос само за Турция, тук става въпрос и за Русия, и аз се надявам българският президент да посочи и натам. Има български партии, финансирани от Турция, но има и финансирани от Русия. Нека се посочи ясно, че финансиране на български партии отвън е незаконно."

Плевнелиев заяви, че е "абсолютно убеден" в това, че Русия финансира наши партии, като отбеляза, че като действащ президент е завеждал не един доклад и е представял данни за работа на български политици с руски НПО-та, адвокатски организации и други.

"В момента, в който осъзнаваме, че Турция се меси, нека осъзнаем, че и други държави го правят. Тук ще спомена и Македония", каза още бившият държавен глава.

Той коментира и турския президент Ердоган, като каза, че агресивната му политика за референдума е логична, но не и допустима:

"Ердоган осъзнава много добре, че ако загуби този референдум, неговото бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е позитивно."

Според него една потенциална визита на руският президент Путин, за която Радев говори, трябва да бъде добре подготвена.

"Президентът Путин и Русия се опитват по всякакъв начин да дестабилизират Европейският съюз", отбеляза той.

И добави, че с такава позиция наскоро е излязъл председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, зад която са се обединили всички в Европа, "надявам се, и Радев".

"Всяко едно посещение на Путин в една или друга държава в момента е доста проблемно. След посещението му в Унгария имаше огромна негативна реакция в ЕС. Но в крайна сметка България трябва да прецени плюсовете и минусите. Аз очаквам от президента и екипа му в месеците на подготовка да работят единствено и само за единение", каза още Плевнелиев.

Бившият президент заяви, че все още много го притесняват три позиции на наследника му - позицията за окупацията на Крим, в който според Радев "се вее руски флаг", твърдението, че санкциите срещу Русия не работят, и това, че позволява основна тема да е "криворазбраният патриотизъм и национализъм", а не диалогът за справедливостта.

Плевнелиев коментира и скандалът със София Техпарк, като защити твърдо компаниите, "с които се гордеем".

"Виждаме много ясно спор между ръководството на София Техпарк и една българска компания, с която се гордеем. Не върви да налага глоби Техпаркът на първия си голям наемодател. Това не са тухли и керемиди, а една иновационна екосистема. Очевидно в момента има проблеми с реализацията, неслучайно Министерство на икономиката е взело своите мерки. Те трябва да се отворят към всички потенциални наемодатели и инвеститори и трябва да го направят по най-прозрачния начин."

Той заяви, че все още няма намерение да се връща в политиката, но не изключва този вариант:

"Аз съм тук, за да служа на моя народ.  Ако мога да служа, ще го направя. Оставам активен гражданин, следя внимателно какво се случва. Млад съм, здрав съм, амбициозен съм. Сега нямам такива амбиции - за втори мандат, но това не означава, че няма да имам по принцип."

За финал Плевнелиев отправи призив към всички кандидат-депутати и партии за вота:

"Моля ви, имате 10 дни. Всеки един от вас е кандидат за депутат. Обяснете как всеки един от вас ще даде решение за повече справедливост. Мирът се гради от патриоти, не от националисти. Той се базира на правила и на ценности. Проведете дебат не за поредния скандал, а за ценности и институции, които да гарантират мира."

Коментари

Vesselin Levin's picture
Vesselin Levin
Новият

Новият

Г-н Плевнелиев е прав в много неща, но тотално се е объркал относно финансирането на наши партии от Русия, Турция, САЩ...Истината е, че НИЕ , България финансира подривната дейност на партии слугинаж на чужди държави!!! Как? Много просто - чрез неизгодни сделки за държавата! Примери - ТЕЦ "Мариците", Белене, Тютюна, язовири и казкади и разни водни огледала... Това е жалната истина!!! сами си копаем гроба! народе, СЪБУДИ се!!!
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

????????

" Това не са тухли и керемиди, а една иновационна екосистема. .... Очевидно в момента има проблеми с реализацията..." Самият аз съм вече " и наемател" - чрез НСО, и пряко наблюдаващ новото ми бизнес-паркче.. Важното е, че "златното парцелче" в бившия щаб на Първа БЪЛГАРСКА армия, вече е усвоено.. Щото от над 20 подобни такива начинания в Европа - само три са успешни.. Пък в България - дето и БАН си държи на доизживяване и жълти стотинки, такаваз "инвестиция" в паркчета - УЖ за наука, си е само ЕДНО - ПАПКАНЕ, ПАПКАНЕ, ПАПКАНЕ...
 's picture

Йордан Бояджиев

Роско

Иван Вазов има един персонаж Роско Пръдлето май беше, или нещо подобно нали?!
 's picture

Vladimir Radoslavov

прецедента гледа да усвои до стотинка

и без това намаляващите парици от НПО-та с нефелните си и меко казано анти-български изяви. Дори не се посрамил да мисли за нов мандат милият той. След като се оказа президента с най нисък рейтинг при напускането иска да бодобри отрицателният си рекорд и да бъде изгонен следващият път вероятно.
 's picture

Rhapsody of fire

Само продажници

Само продажници и хора без собствена мисъл могат да си вярват, че Президентът Плевнелиев работи за пари. А по същество - абсолютно е прав.
 's picture

Ognian Deyanov

Патриоти, а не....

Патриоти , а не националисти.Това казва президент Плевнелиев.Със сигурност това е вярно. Нашите тъй наречените патриоти са платени рубладжии и непрекъснато насаждат вреден национализъм.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.