"Банката на политическата мафия падна под тежестта на ... политическата мафия", написа в профила си във фейсбук говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Според него комбинацията от влияние в "медиите", "правосъдието" и партийния контрол върху държавните предприятия, който банката поддържаше, поддържаше и самата банка.

Но кражбите и партийният бизнес са доказано неефективен, пагубен икономически модел. Той не може да е вечен“, пише Кънев.

Говорителят на Реформаторите призовава властта да влезе във функциите си – първо БНБ да си свърши работата, макар и с огромно закъснение. „После ще им търсим отговорност за закъснението...“, допълва десният лидер.

Той призовава също съдебната, изпълнителната и законодателната власт да направят невъзможно създаването на подобни "тръстове на кражби и партиен бизнес".

"Да изключат възможността държавните пари да създават частни медии. Да превърнат органите на правосъдието във фактор на стабилност, а не на грабеж на спестяванията на гражданите. Да гарантират, че ведомствата, които управляват енергетиката ще се грижат за нейното здраве, а не за "усвояване" на огромните й бюджети от подставени фирми и партии", предлага Кънев. 

Председателят на ДСБ описва пътя - първо през подкрепа на усилията на БНБ, запазване на валутния борд, а след това влизане в еврозоната. Целта, според него, е да се променят правилата, по които се упражнява цялата власт и целта, с която се упражнява.

"Ще се наложи да сменим и хората, но това е само средство", пише Радан Кънев.