Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Много добре знаете, че медицинските лица в училище са медицински сестри. Дори да е имало такава в училището, тя не би могла нищо да направи. Тя оказва долекарска помощ - медицинската сестра е в правомощията да извърши същото, което и ние сме извършили. Да, може би, ако е имало лекар, той щеше да разпознае симптомите..."

Това каза тази сутрин пред бТВ Данко Калапиш, директор на столичното 52-о СОУ. Школото влезе в медиите, след като 11-годишната Габи почина след спречкване със съученик, който я ритнал в корема.

Резултатите от експертизите обаче още не са готови - това казват от прокуратурата.

"Имаме поверки от всички отговорни институции  - Регионално управление на образованието, Агенция за закрила на детето, отдел за закрила на детето към социалните служби. Имаме констативен протокол от РУ на образованието. Нарушенията, които отразяват, са чисто документални - свързани по администриране на документацията", каза Калапиш.

Той изрази благодарност към психолозите от мобилната група, които работят с децата и каза, че в момента всяко едно от хлапетата реагира различно - едни са по-затворени, други са по-буйни и експанзивни. Той каза, че те изпълняват мисията си - да вентилират натрупаните емоции у малките.

Що се отнася до момчето - то в момента не се обучава в 52-о. Дали е имало предишни проблеми с ученика, Калапиш категорично отказа да коментира. Каза само, че детето е втора година при тях, а от родителите е срещнал 100 % съдействие в създадената ситуация.

"Детето е наш ученик от миналата учебна година - психологът е работил по линия приобщаването му в училище, по линия учебен процес... Училищният психолог не е следовател, не е наказателна мярка - той е мярка, която работи с всяко дете и родител. Не е нещо ненормално да работи психолог с някого в училището - допълни директорът. -

Преди да се случи инцидентът, към мен не са постъпили нито устни, нито писмени сигнали за агресивно поведение, за нарушаване на дисциплината или каквито и да било други прояви."

На въпрос трябва ли на днес да има учебни заведения, нещо като някогашните ТВУ - Калапиш изрази личното си мнение, че все под някаква форма трябва да има работа с тежко агресивните деца.

"Девиантните педагози са затова. Неслучайно има такава специалност, неслучайно хората специализират 5 години това. Те и в момента съществуват, не се наричат ТВУ, но там са за тежки отклонения и са за деца над 14 г. ТВУ няма да се върне, защото живеем в един друг век.

Но категорично трябва да има някакъв тип учебни звена, в които да се работи с подобни деца – подчертавам, тежко агресивни. "

Той специално наблегна, че случаят с момчето изобщо не е такъв.

"Но преди да дамгосаме едно дете и да го вкарваме в някогашното наречено ТВУ, считам, че е редно да се потърси причината за агресията. А в днешно време никой не е направил изследване за причината за агресията у децата. Няма направено изследване – какво предизвиква агресията", допълни Калапиш.

"Аз лично за себе си вина не чувствам, но това ще го решат разследващите органи", каза той по повод случая с малката Габи.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.