СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Сградата на кметството в Берлин никога не е била по-сигурна от вчера. Управляващият кмет Клаус Воверайт прие 204 полицаи и полицайки от 13 държави.

В това нямаше да има никаква сензация, ако не идеше реч за хомосексуалисти и лесбийки под пагон.

Те пристигнаха в германската столица за своя 7-и международен конгрес, преминаващ под мотото “Be a Part of us” ("Бъди част от нас"). В него участват и бисексуални хора на реда.

Посланието им е: “В любовта сме обратни, задълженията си изпълняваме стриктно”. 

В конгреса участват и италианската полицайка Симонета Моро и нейната интимна приятелка с близнаците им на годинка. Лесбийките обикновено забременяват инвитро.

Форумът е свикан от Европейската асоциация на гей полицаите (EGPA – European Gay Police Association). Домакин е Сдружението на полицаите лесбийки и хомосексуалисти в Германия. Неговият председател Томас Улмер от федералната провинция Баден-Вюртемберг обяви: “Искаме да получим доверие, на каквото се радват колегите ни хетеросексуални.”

Делегатите на необикновения конгрес са получили разрешение да участват днес в Берлин в празника “Кристофър стрийт”.

Името идва от сблъсъците мужду полиция и хомосексуалисти на улица с това име в Ню Йорк на 1 юли 1969 г. За тях “Кристофър стрийт” се превръща в символ на еманципация.

За днешния празник германските хомополицаи и техните колежки лесбийки са получили разрешение да се включат в шествието из Берлин с полицейски камиони, на които ще се веят знамената на 16-те германски федерални провинции. Президентът на дирекцията на берлинската полиция е разрешил участниците да носят униформите си.

Всички съжаляват, че нито на вчерашния конгрес, нито за днешния им празник са дошли техни колеги от Източна Европа. Те проявяват разбиране единствено към руснаците.

“Точно в Русия не бих посъветвал никого да се разкрие като хомо. Това със сигурност ще му струва работата, може да иде и зад решетки”, каза Марко Клингберг, председател на секцията на Сдружението на полицаите лесбийки и хомосексуалисти за Берлин и Бранденбург.

Същевременно той призна, че ще мине още много време, докато хомосексуалистите и лесбийките бъдат приети като нормални хора.

Самият управляващ кмет на Берлин Клаус Воверайт (60 г.) е гей. На практика той е премиер на Берлин, тъй като германската столица е със статут на федерална провинция и по тази причина не е кмет, а премиер. Управляващ кмет е титлата на всеки министър-председател на град провинция, каквито са също Хамбург и Бремен.

Воверайт управлява Берлин от 2001 г. Когато беше издигната кандидатурата на социалдемократа, противниците му готвеха компромат – да го разобличат като хомосексуалист. По време на голям митинг в Берлин Вови, както го наричат берлинчани, заяви от трибуната на висок глас: “Да, аз съм педераст, но не водя педерастка политика!” Той получи народното доверие и вече трети мандат управлява.

Всички познават и интимния му приятел, с когото от 1995 г. живеят заедно – с 10 години по-младия неврохирург Йорн Кубики.