Една стара максима се потвърди във вчерашния ден - няма нищо по-лесно от това да станеш герой срещу Англия! Луис Суарес не е първият, нито пък ще остане последният, който го е правил. На поредно голямо първенство се видя, че англичаните не са за големи неща и са много лесни за побеждаванe. Да, правят го по драматичния начин и накрая само те посещават долината на сълзите. И няма на кого да се сърдят, а трябва да търсят причините за краха само в себе си.

Още в началото на мача се видя, че английските футболисти са притеснени, лицата им са изопнати, сякаш нямат вяра, че могат да направят нещо. Излезли са като обречени! И съвсем естествено винаги се стига до едно и също крушение. Този път, за тяхно съжаление, в съвсем начална фаза. Утеха и оправдание е, че загубиха от други два световни шампиони. Англия обаче не може да печели срещу силните и големите. А Уругвай, специално в този мач, си бе върнал желанието да бъде голям. Такъв, какъвто го знаем от предишното световно първенство и от Копа Америка. Треньорът Табарес си бе направил важни изводи от фиаското срещу Коста Рика и бе направил корекции.

В игра се появи Луис Суарес, който имаше страхотна нужда точно от подобен стартов мач. След 20 дни извън терена той направи най-доброто, за да влезе с летящ старт в първенството. И при двата гола се видя, че Уругвай притежава много класа в нападение в негово лице и на Кавани. Друга важна промяна в състава на Уругвай бе появата на младия Хименес на мястото на тромавия Лугано. Едно смело решение, което обаче се оказа далновидно. Годин и Хименес сведоха грешките до минимум, а центриранията към тях се оказаха халосни.

На играта на Уругвай благотворно влияние оказа и липсата на Диего Форлан. Нападателната двойка, съставена от Суарес и Кавани, е далеч по-ефикасна.  Суарес стана играч на мача с головете, но голям двубой направи и Кавани. Така отборът се оказа достатъчно компактен в двете фази на играта.

Защо Рахийм Стърлинг бе различен спрямо мача с Италия? Така се получава при младите футболисти - играят веднъж силно, след това пропускат, после пак са на ниво... Загубите на Англия не са следствие на индивидуални грешки, макар и британците да правят такива. Просто на този отбор му липсва само едно нещо и то се нарича класа. Има ли вина треньорът? След като губят, няма как да не бъде обвинен и Ходжсън.

Съдията не трябва да се коментира, в този случай единствената дума за него е перфектен. 

Записа Жаклин Михайлов

Очаквайте още коментари, специално за Клуб Z, от Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Цанко Цветанов, нашите анализатори по време на "Мондиал 2014".