Туристическият бизнес очаква тежък сезон заради пороите, които заляха Варна и много от морските курорти. Със сигурност бедствието ще повлияе негативно, но все още няма разчет за размера на щетите.

Клуб Z потърси за коментар специалисти от туристическия бранш. Ето какво казаха те:

Допреди две седмици записванията на чуждестранните туристи вървяха с 2 процента спрямо миналата година, но по-вероятно е да очакваме нулева година без ръст спрямо 2013 г., каза пред Клуб Z председателят на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. 

Според него няма как трагедията във Варна да не се отрази негативно. Наводнени са пътищата от Варна към Албена и Златни пясъци и туристите няма как да стигнат до хотелите си и са прекъснати комуникациите, обясни Драганов. Според него и до момента в сектора е изпитвал затруднения заради необичайно лошото време за сезона.

Уикенд пътуванията на българи до морето намаляха с 80 процента заради дъждовете, а същото важи и за кратките посещения на румънци, сърби и македонци у нас, обясни Драганов.

Според него туристическото лято ще бъде огромно предизвикателство и заради политическата нестабилност в страната и допълнително влошената външнополитическа обстановка заради конфликта в Украйна. Все пак според Драганов има шанс изоставането да бъде наваксано във втората половина на юли, август и септември.

Не чак толкова многословен бе председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, който заяви пред Клуб Z:

Все още не трябва да плашим хората. Като кажем потоп и после две години те няма да ходят на море.