„Това не е скандал, какъв скандал?!“, реагира Вежди Рашидов на въпрос за проблема с климатичната инсталация в Националната галерия „Квадрат 500“, повредил незнаен брой картини. Бившият министър на културата бе в студиото на телевизия Bulgaria on Air, за да коментира подадената оставка на Светлин Русев от Художествения съвет на галерията и обвиненията на академика към директорката Слава Иванова. Квадрат 500, наричан още Българския Лувър, бе създаден от екипа на Рашидов и открит през 2015-а. Това не е първият проблем със сградата.

„Неприятно е за музея, изключително хубав музей – каза Рашидов. – България нямаше музей – знаете, всяка уважаваща себе си държава не може да няма онова пространство за паметта на нацията и на времето. И ние най-накрая направихме един национален музей. Днес всеки може да влезе и да каже, че това е един прекрасен музей, правен по всички закони на музейното дело… Аз проучих проблема и съжалявам, че се е възбудила някаква дивотия – наричам го така, защото не е в интерес нито на българската култура, нито на българските музеи. Скандалът е много елементарен – във всеки дом се разваля всеки ден нещо, затваря се помещението и се викат да го ремонтират. Надявам се, че и при вас гасне токът…“

По адрес на двете музейни служителки, които осветлиха проблема в публичното пространство и впоследствие пенсионирани от Слава Иванова, Вежди Рашидов заяви, че той лично също би ги уволнил.

„Не може да си служител на една институция, която си има собственик – държавата в лицето на Министерството на културата – и затова, че те пенсионират, ти да се оплакваш на улицата – коментира бившият министър. – Аз не бих го приел. Има си директор, има си дирекции, има министър, който реално функционира – човекът е отговорен. Достатъчно е сигналът да отиде до него. Аз също бих ги уволнил – да се радват, че не съм министър. Не може за подронване на авторитета на министерството или на собственика на учреждението, за което се грижим с парите на данъкоплатците, да се оплакват на хора, които ще отидат по медиите да има шум. Това не е честно. Всеки трябва да уважава мястото, от където си вади хляба – не може една ръка да те храни и след това да я плюеш. Това също е недопустимо в една институция. Има в Конституцията точка, която казва: за подронване авторитета на институцията си има наказание.

Второ: много хора като остареят, трябва да излезе в пенсия. Нищо драматично няма, каква е драмата?“

Рашидов разказа в студиото, че скоро след откриването на музея влязъл да го разгледа. И видял една уредничка да спи, друга – да чете вестник, и установил, че можел да открадне каквото си иска. И било хубаво служителите в пенсионна възраст да освобождават щатни бройки за млади хора.

Оставката на Светлин Русев, според Рашидов не е драма, а „негово решение“. Бившият министър сподели, че не е говорил с Русев:

„Аз не съм действащ министър, има си ръководител – не искам да омаловажа поста и местото на Рашко Младенов. Вече не е моя работа – не съм министър… Никого не обвинявам, не ме разбирайте погрешно – казвам, че време е някои хора като остареят да се пенсионират, да дойдат млади хора и кадри, да се подготвят за музейния мениджмънт. България страда от менажиране на културата, повярвайте ми. Два мандата съм бил министър – това е голям проблем. Светлин Русев е изключително полезен човек – не случайно аз лично го молих да поеме този пост, защото е много важен пост. Той е и колективен орган, много е важно за регулиране“.

На въпрос на водещата кой е виновен за повредените картини Вежди Рашидов заяви:

„Една картина е омекнала – реставраторите, това е тяхната работа, да поемат. Разбира се, тук-таме и това може да се случи. Нищо не е сигурно докрай, човек не е сигурен, че ще живее безкрай… Разбира се, който е отговорен – да си поеме отговорността. Аз ще ви кажа как бих постъпил: бих написал във Фейсбук… има си пиар музеят, този пиар не знам защо спи – аз бих го уволнил. Аз много ме е яд за този музей – това е един от хубавите музеи на Европа. Не бих искал така да почва музеят. Бих обявил: моля посетителите да ни извинят за неудобството, поради ремонт зала еди-коя-си ще бъде затворена. Бих свалил картините и ще ги прибера, ако няма депо…“.

Водещата уточни, че за да оповестят двете дами проблема публично, очевидно нищо не е направено. Затова отново попита госта кой е отговорен за повредените платна.

„Вие на месокомбината ли давате сигнал, ако се развали нещо в телевизията“, отвърна бившият министър.

А за двете пенсионирани служителки Рашидов заяви:

„Тяхната работа каква е – да взимат една заплата и да дават сигнали на улицата?“

 

Площад "Славейков"