Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Точно 79 агенти или служители на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби към Българската народна армия са се кандидатирали за депутати на вота на 26 март. Това показа проверката на комисията на досиетата, обявена днес.

Проверени са общо 4060 кандидати за народни представители от листите на всички партии и коалиции. 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г.

Очаквано - кандидат-депутатите с минало в Държавна сигурност са най-много в листите на "БСП за България" - 16. Сред тях са обявяваните вече Тома Томов - журналист и водач на  листата в Благоевград, бившият депутат и енергетик Таско Ерменков, колегата му финансист и бивш министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев, бившият областен управител на София Росен Малинов, лидерът на ОКЗНИ и бивш депутат Добромир Задгорски, бившият кмет на Разград Денчо Бояджиев, експертът по национална сигурност и водач в Пазарджик Славчо Велков и др.

Следващите по брой "ченгета" в листите - също очаквано - са ДПС - 9. В списъка са дългогодишният депутат Рамадан Аталай, колегата му и зам.-председател на партията Янко Янков, областният лидер на движението в Русе и бивш шеф на РИОСВ там Даут Ибрям. 

В "Обединение ДОСТ" хората с досие са петима, като един от тях е лидерът Лютви Местан.

След ДПС се нареждат "Обединени патриоти" с 8 "ченгета" - кандидати за депутати. Сред тях са лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, бившият депутат от "Атака" Станислав Станилов и др.

След тях и наравно с ДОСТ в "класацията" се нарежда ГЕРБ с петима сътрудници или служители на Държавна сигурност в листите. Сред тях са бившият конституционен съдия Георги Марков - агент Николай, традиционният депутат от ГЕРБ в Пловдив-област Стоян Дедев, който е работил в МВР преди 1989 г., както и още трима кандидати, съответно от листите в 25-и избирателен район в София, в Разград и във Варна.

Сред останалите формации трима кандидати от Държавна сигурност има в "Реформаторски блок - Глас народен" - в листите в Пловдив - Светослав Желязков, Разград - Симеон Тодоров и Варна - Ефтим Вълчев. Те са на по-задни позиции в представените пред районните избирателни комисии списъци - тоест на неизбираеми места. От РБ ги призоваха да се оттеглят сами, тъй като самата коалиция не можела да направи това.

"Движение Да България" на Христо Иванов има двама души с досие от Държавна сигурост сред кандидатите си, като единият от тях е водачът на листата в Русе - Николай Влаеско. Той е и областен координатор на формацията в областта, а според решението на комисията и собственоръчно е подписал декларация за сътрудничество на ДС. Другият обявен от комисията по досиетата - Иван Иванов - е кандидат в Благоевград от коалиционния партньор "Зелените" - на 6-о място. От коалицията излязоха с позиция, че двамата ще бъдат оттеглени от листите, а Влаеско, който е подписал и декларация, че не е "ченге", ще бъде отстранен и от партията. От "Движение Да България" казват още, че времето не е стигнало технически за по-детайлна проверка на кандидат-депутатите, но формацията не приема хора с досиета.  

В "Нова република" на много задно място в листата в Търговище също се оказа, че има човек с досие - шестият в списъка в района Минчо Минчев. Въпреки че Търговище дава общо 4 мандата - тоест едва ли е можел да стане депутат изобщо. От обединението първи реагираха на решението на комисията по досиетата. Минчев незабавно е оттеглен от листите на обединението и няма да участва в изборите. От "Нова република" обявиха, че кандидатът е подписал декларация, че няма досие и е подвел избирателите, а това може да се смята за "провокация срещу единствената формация, която последователно не допуска такива хора в листите си" и има успехи в прокарването на лустрационни текстове в законодателството. 

Във "Воля" на Веселин Марешки "ченгетата" в листите са двама души - единият от тях води в Монтана - Слави Нецов.

В другата лява формация - "АБВ - Движение 21" - кандитат-депутатите с досие са едва четирима, в сравнение със 16-те в "БСП за България". Един от тях е бившият селекционер на националния отбор по футбол и бивш футболист Пламен Марков, който води коалицията в Габрово. Това е последният национален треньор по футбол, който кбасира България на горямо първенство - на Европейското в Португалия през 2004 г.

Коментари

 's picture

Божидар Цветанов

Гласуваме само за ГЕРБ. Само

Гласуваме само за ГЕРБ. Само те могат да предотвратят идването на червената, мафиотска, крадлива сган на власт.
 's picture

Абсолвент

Това е сайт на Прокопиев, момче!

Това е ЕДИН от сайтовете на Прокопиев и тук освен ръданово-ристьови зомбита, ДРУГИТЕ се заливат с кофи помия. Това си е запазена територия САМО за техни коментари-ръкопляскания, овации и еуфория за всичко от ръдан и ристЬО!
 's picture

Бобо

Герб и мафията

Божо нещо си се объркал , нищо не спират Герб за съжаление , за справка Прасето , а то е върха на мафиотския айсберг , Винету не само не го спря ами го направи по богат . Докато българина не проумее че ГЕРБ , БСП и ДПС са различни страни на една и съща Кремълска монета все ще сме в лайната най зле по всички показатели и вечно ще храним Прасето ......
 's picture

Божидар Цветанов

Докато българите не проумеят,

Докато българите не проумеят, че БСП, ДПС, НР, ДаБГ, Атака, ПФ са различни страни на една и съща монета то България няма да се оправи. Само с ГЕРБ напред.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.