СИМОНА РУСЕВА

Продължава смъртоносният поход в Ирак на ислямистите от най-опасната в момента в света терористична групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ)”.

Те са завзели фабриката за производство на отровни газове на бившия диктатор Саддам Хюсеин.

За поредната акция на ИДИЛ съобщи днес говорител на Държавния департамент на САЩ. По данни на ЦРУ през 1987 г. в зловещия комплекс, който се намира на 70 км северозападно от Багдад, са били произведени 209 т от невропаралитичния газ зарин, а през идната година - 394 т. Там се е произвеждал и горчичен газ.

Режимът на Саддам Хюсеин избиваше кюрдите в Северен Ирак точно с тези химически оръжия.
В завода все още има суровини, но те са с изтекъл срок на годност. Малко вероятно е главорезите от ИДИЛ да съумеят да възстановят фабриката на смъртта, но още никой не знае какви пъклени планове кроят.

Настъплението на ислямските терористи стресна Вашингтон.

“Готови сме да предприемем целенасочени и прецизни военни стъпки, ако установим, че положението в Ирак го изисква”, заяви късно снощи президентът Барак Обама след среща с щаба си по сигурността. Американски бойни самолети вече прелитат над Ирак. F18 извършват наблюдателни полети, а дронове – разузнавателни, съобщи тв каналът “Фокс Нюз”.

F18 облитат небето над Ирак.

 

 

Американският президент изключи да изпрати в размирната страна сухопътни сили. Обама обаче оповести, че ще командирова “до 300 американски военни като съветници на иракските бойни сили”. Предстои и посещение в Багдад на неговия външен министър, държавния секретар Джон Кери. Преди три дни телевизия "Фокс" обаче съобщи, че има таен план за прехвърлянето на около 5000 US командоси в Ирак. Част от тях ще пазят посолството, а другата ще обезвредят джихадистите.

Макар и късно, САЩ прозряха опасността от ИДИЛ. Ислямистката групоровка се смята за по-опасна и от "Ал Кайда". Тя не само набира все повече привърженици, но трупа и богатства. Така терористите са в състояние да закупят и най-модерно оръжие.

Само при завземането на северния иракски град Мосул те плячкосаха от банки и военни бази над 1 милиард евро. Твърди се, че продават на Сирия нефт, търгуват и с археологически ценности.

За сравнение – талибаните в Афганистан заграбват годишно по 300 милиона евро от рекет и търговия с наркотици. Сомалийските милиции прибират от нелегален трафик между 50 и 70 милиона евро годишно. Най-богатият клон на "Ал Каида", който действа в Северна Африка, се сдобива с максимум 110 милиона евро на година.

ИДИЛ не жали пари за набиране на бойци. Освен храна и подслон, нейните членове получават по 500 долара на месец. За бедните мъже в региона това е крайно примамливо.

А колко са опасни ислямистите на ИДИЛ? Отговор дадоха вчера самите те, като разпространиха годишния си доклад за 2013 г. 400-страничният документ е озаглавен “Ал Наба”, което ще рече “вести”.
“В годината на пророка 1434” (2013 г.) са извършени 7681 успешни операции”, се посочва в документа, част от който публикува “Дейли мейл”.
“Билд” го нарече “бизнеса на терора”.
Сред “успешните операции” са 1015 бомбени нападения срещу домове, църкви и шиитски джамии. 4465 бомби са взривени на обществени места, осъшествени са други 1083 атентата, снайперисти са избили 1047 души. Завзети са 8 града.

“Годишният отчет разобличава мита, че ИДИЛ била сбирщина от ислямисти. Тази терористична групировка трябва да се пребори както военно, така и с подкрепата на местното население. Тя е по-скоро военизирано формирование, отколкото терористична мрежа. Ако дейността й не се пресече, ИДИЛ ще се развие като мощна сила в региона. Нейната политическа цел е да изгради сунитска държава и да въведе шариата”, предупреждават американски експерти от Института за изследване на военни конфликти.