Исландия ще стане първата държава в света, която ще задължава работодателите да докажат, че плащат еднакво на работниците си без значение от техния пол, етнос, сексуална ориентация или националност, обяви правителството на страната днес - Международния ден на жената, съобщи USAToday.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента този месец. Всяка компания, частна или държавна, с над 25 служители ще трябва да получи сертификат, който доказва, че плаща еднакво за една и съща работа.

В някои държави като Швейцария и в американския щат Минесота има сертификати - ако компания се подложи на одит, който да докаже, че плаща еднакво на всички, вършещи една работа, тя получава сертификат за постижението си. Никъде обаче това не е било задължително.

Исландия е държавата с най-малка разлика в заплащането на мъжете и жените в света, но все пак дамите изкарват между 14 и 18% по-малко от мъжете. През октомври хиляди жени излязоха от работа в 2,38 ч. следобед и протестираха пред парламента. НПО-та са изчислили, че от този момент нататък те на практика работят безплатно.

Според министъра на социалната политика и равенството Торстайн Виглундсон "времето е подходящо да се направи нещо радикално по този въпрос".

"Равните права са човешки права. Трябва да сме сигурни, че мъжете и жените имат еднакви възможности на работното място. Наша отговорност е да направим всичко, за да постигнем това."

Целта е разликата в заплащането да изчезне до 2022 г.