Новият евродепутат от БСП/ПЕС Петър Курумбашев и френският посланик у нас Ерик Льобедел влязоха в задочен сблъсък в социалната мрежа туитър. Причината - твърдение на българския представител в Европейския парламент в интервю за изданието Euroactiv, в което коментира представените от Европейската комисия 5 сценария за бъдещето на Европа. 

“Може би Европа е решила през XXI век да въведе някакъв модерен вид апартейд на собствения си континент”, казва в интервюто Курумбашев във връзка с опитите за “формализиране” на съществуващите неравенства в ЕС, като се добавят нови слоеве в процеса на вземане на решения. 

Това предизвиква реакцията на дипломата Люобедел, който представлява страната си в София след края на мандата на Ксавие дьо Кабан в средата на миналата година. Посланикът нарича сравнението на Курумбашев "синдром на плачливата периферия".

 

 

"Илюстрация на "синдрома на плачливата периферия". Приятели, събудете се. Предстои ви председателство на Съвета на ЕС", пише той.

Отговорът на Курумбашев, който влезе в Европейския парламент след избора на Илияна Йотова от левицата за вицепрезидент, не закъсня. 

 

 

 

 

"Плачлива периферия"? Това "синдром високомерие от първа класа" ли е или високомерието на "първата класа"? Ксавие (Дьо Кабан - б.р.) никога не би си позволил подобен език. Но той беше истински приятел на моята страна", написа евродепутатът под реакцията на френския дипломат в два поредни туита.

Последва реакция от посланис Ерик Льобедел:

 

 

"Извинявайте и благодаря. Казаното беше, за да ви помогне да отидете отвъд "синдрома на периферията". Първата крачка е това. Продължавайте."