В приказните анимации на "Дисни" обичайно има принцеси, които намират своите принцове и заживяват щастливо. С тези филмови истории са израсли милиони деца. Но времената се менят. И нищо вече не е същото. Затова и компанията влиза в нова ера като представи своя първи "изключително гей момент" в новата филмова версия на "Красавицата и Звяра", съобщава "Дейли телеграф".

В него един от персонажите изследва своята сексуалност. Не, не е Звяра, а един от слугите. 

Това изглежда ще е една много модерна версия на класическата приказка като от своя страна звездата Емма Уотсън обсъжда как е направила ролята на Бел да звучи по-феминистки.

Екипът на филма вече разкри един от характерите Льо Фу - точно той е с първия "гей момент". Той се бори със своите чувства към своя мачо господар Гастон.

В интервю пред гей списанието "Атитюд" режисьорът Бил Кондън обяснява:

"Льо Фу един ден иска да е Гастон, на другия ден иска да целуне Гастон. Той е объркан. Той за първи път осъзнава, че има тези чувства. И Джош Гeд (който играе Льо Фу - б.р.) го прави нещо наистина изтънчено и прекрасно. Накрая това си има цена, но няма да издавам. Това е един изключително гей момент във филм на Дисни".

В оригиналната версия на анимацията от 1991 г. Льо Фу е нескопосният придружител на Гастон, който се перчи пред дамите и се надява да спечели Бел със серия от бездарни техники за ухажване. Той е персонажът, който изпява песента "Гастон". В нея се пее:

"Няма мъж в града дори наполовина толкова мъжествен, перфектен, идеал за мъж".

Някои по-прозорливи фенове още тогава заподозряха, че може да има нещо повече в техните отношения. Подозренията ще се потвърдят с новата версия на класиката.

Но и Бел е доста по-различна. Тя обича да чете, търси правата си и носи ботуши за езда вместо бални пантофки. Звяра е Дан Стивънс, по-добре известен като Матю Кроули от "Имението Даунтън".

Във филма играят още сър Йън Маккелън и Ема Томсън, Люк Евънс е "Гастон".

Вижте и официалния трейлър на филма:

"Атитюд" вече обяви "Красавицата и Звяра" за "най-гей филма на Дисни".

Главният редактор на списанието Мат Кейн казва:

"Може да отне дълго време, но това е преломен момент за "Дисни". Това е стъпка в правилната посока и аз приветствам "Дисни", че са така смели да я направят".

Сегашното решение е вдъхновено от конкретен човек. Това е Хауърд Ашман, който е автор на текстовете към песните от филма от 1991 г. Докато работи с композитора Алан Менкен, той разбира, че е болен от СПИН, и в крайна сметка умира от нелечимото заболяване на 14 март 1991 г. - само 4 дни след премиерата на филма.

Новият филм запазва все пак основната история - за Бел и Звяра, над който тегне проклятие и който е затворен в своя замък и обречен на самота

Когато обяснява защо Бел и Звяра се влюбват, Дан Стивънс обяснява:

"Бел е смятана за особнячка в своята общност. Тя е момичето, което чете, създава разни неща и е твърде умна за хората около себе си".

Ема Уотсън добавя:

"Докато гледах оригиналната версия поисках да разбера защо Бел се чувства различна и защо иска да бъде различна и защо тя по природа е различна".

Натискът "Дисни" да има гей персонаж започна отдавна. Като през 2016 г. хомосексуални фенове стартираха мощна кампания в туитър с искане принцеса Елза от анимационния хит „Замръзналото кралство” да стане първата героиня на „Дисни”, която вместо принц да има принцеса за приятел. Инициатор на кампанията беше Алексис Изабел, която първа сподели хаштаг „Дайте на Елза момиче” (#GiveElsaGirlfriend). Хаштагът беше споделян и в други социални мрежи, в които почитателите на филмчето настояваха за първата „гей героиня” на Дисни.

Наградената с „Оскар” песен към анимацията Let it go, в която Елза пее за своята свобода е възприемана като метафора от гей общността.

Засега от "Дисни" не са дали на Елза принцеса, но имат вече "първия гей момент".