Български бизнесмени инвестират в Крим в нарушение на санкциите на ЕС. Това става ясно от думите на регионалният вицепремиер Георгий Мурадов, който е и постоянен представител на Република Крим при руския президент Владимир Путин.

На инвестиционен форум днес в Сочи той заяви, че на територията на полуострова "работят предприемачи от България, Италия, Турция, Китай, Гърция и други страни". Думите му бяха цитирани от руската агенция Регнум.

Според Мурадов в момента на територията на полуострова се реализират близо 30 инвестиционни проекта с участието на чуждестранния бизнес. Това се прави чрез създадените от чуждестранните компании в Русия дъщерни компании.

Мурадов не огласи подробности за проектите, нито имена на участници в тях.

Европейският съюз обаче забранява на физически и юридически лица от негови страни членки да инвестират и търгуват с Крим.

Санкциите бяха наложени още през декември 2014 г., след като Москва анексира полуострова, и постоянно се удължават. За последно те бяха продължени миналото лято. Забраната за инвестиции и търговия с Крим за физически и юридически лица от ЕС е в сила до 23 юни 2017 г. Това важи и за България, която е член на Европейския съюз от 2007 г.

Мерките на ЕС засягат и град Севастопол, който не е част от Република Крим. Той също бе анексиран от Русия.

Самият Георгий Мурадов, който се похвали с българските и други чужди инвестиции в Крим, пък фигурира в черния списък на ЕС.