Хиляди хора протестираха снощи в Скопие против споразумение, което би осигурило по-широка употреба на албанския език в Македония, предаде "Ройтерс".

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев каза миналата седмица, че се надява да състави правителство през март, след като си осигури подкрепата на партиите на етническите албанци в парламента. Тези партии поставиха условие за своята подкрепа - да бъде приет закон, одобряващ по-широка употреба на албанския език в страната.

В момента той е официален заедно с македонския на територията на общините, където албанското население съставлява най-малко 25 на сто.

Снощното протестно шествие премина от сградата на правителството до парламента в Скопие. Демонстрантите отхвърлиха сделката на Заев с партиите на албанците, като скандираха: "Това няма да мине". Те пееха македонски песни.

Днес или утре президентът Георге Иванов ще връчи на Зоран Заев мандат за сформиране на правителство, предаде БГНЕС.

Двамата са провели среща. На нея Заев е представил подписите на над половината депутати от 120-местния парламент. Такова бе условието на държавния глава за предоставяне на мандат.