С кое право, г-н Жан-Клод Юнкер, вчера заявявате, че Европа ще се движи оттук нататък на две скорости. Ние сме равноправен член на ЕС и ще се отнасяте с уважение към българския народ и неговия национален интерес, заяви лидерката на БСП и водач на листата на „БСП за България“ в 25-и МИР в София Корнелия Нинова по време на откриването на предизборната кампания, предаде „Фокус“.

"Вие не сте ни началници, уважаеми европейски господа“, каза Нинова и подчерта, че по времето на БСП България е влязла в Европейския съюз.

И продължи:

„Вие не можете де определяте съдбата на България и ние ще ви накараме да повярвате, че българският народ е равноправен на всичките европейски народи. И питам тези наши опоненти, които ни обвиняват в антиевропейско поведение – Защо сте послушковци, господа? Питам главния послушко защо одобрихте големите корпорации да съдят българската държава в извънреден трибунал“. 

Тя пита още защо са одобрили здравеопазване, образование, водоснабдяване и всички публични услуги да се приватизират, да се дадат на концесия и това никога да не може да бъде променено.

„Защо послушно вдигнахте ръка четири пъти да продължите санкциите срещу Русия, от които България губи? Защо сменихте кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева и унижихте България“, каза още лидерката на БСП. 

На откриването на кампанията бяха и новите знакови лица на червените - Нона Йотова и Елена Йончева.

Вчера чух нашият основен опонент г-н Бойко Борисов да казва, че БСП ще купи и манипулира изборите - жалко, този човек се е предал, приел е, че губи изборите и търси сега оправдание за лошия си резултат, продължи Нинова атаката срещу лидера на ГЕРБ.

„Казвам жалко, защото когато отиваш на състезание с опонент, който е приел, че вече губи състезанието не е интересно“, коментира тя. „Позволете ми да кажа и няколко неща в първо лице, единствено число. Никога не е добра атестация да говориш за себе си и не бих го направила, ако чрез мен не се опитват да сложат петно по БСП“, обясни Корнелия Нинова. „Бях наречена г-жа Лъжа и това няма никакво значение произнесено от ГЕРБ. Нещо друго има голямо значение и то е да накараме народа ни да повярва, че ние сме истината и да кажем истината“, заяви лидерът на БСП. „Бяхме посочени за лъжци, когато казахме, че ще спрат парите по ОП „Образование и наука“. Днес тази истина е факт. Бяхме наречени лъжци, когато казахме, че строят магистрали, давайки ги на приближени свои фирми и крадат от там пари, днес това е факт“, посочи Корнелия Нинова.

Пратийци и кандидат-депутати слушаха с интерес речта на лидерката си. А после се поклониха пред присъстващите.

„Посочваха ни с пръст, когато казвахме, че пръстовите отпечатъци и реформата в здравеопазването е геноцид, и ние ще я отменим и днес народът видя какво представлява здравната реформа“, коментира Корнелия Нинова. Тя даде пример и с програмата за селските райони и обърна внимание, че сега има риск от спиране на тези пари. „В техните уста бяхме лъжци, когато казахме ,че санирането не струва 290 лв. и че това е кражба от народа, а струва 60 и днес това е факт“, допълни Нинова. Тя се обърна към кандидатите за депутати и ги призова да кажат истината на хората. Според нея центърът на кампанията на БСП трябва да е истината за управлението и за платформата на БСП. 

Нинова заяви, че очаква да се изправи срещу лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в пряк двубой.

Кирил Добрев благодари, че отново е кандидат-депутат. А генерал Бриго Аспарухов и полковник Славчо Велков разнищваха проблемите пред сигурността.

Само БСП заяви – тръгваме срещу паралелната държава и ще свършим с модела с „Кой“, изтъкна при откриването на кампанията Нинова. Тя заяви, че БСП първа е посочила водачите си и е направила промяна.

„И отново започна подражанието и имитацията. Отворихме врати за хората на науката, за земеделци, за офицери и сержанти от запаса, за студенти, за хора на културата. Благодаря ви за това. Започна големият трансферен прозорец. Стигна се до там парламентарен секретар на ГЕРБ да води листа на Патриотите. Патриот и атакист да води листа на ДПС. Протурската ДОСТ да се прегърне с проевропейската ГЕРБ“, допълни тя. „Ще споделя нещо с вас и при нас бяха правени опити да се случи това и в нашите листи да попаднат такива хора. С гордост се изправям пред вас и казва, че и този път удържахме и не ви предадохме, защото нашият съюзник не е задкулисие и договорките кой да попадне в листите. Нашият съюзник е народът и всички, които сте тук“, коментира тя. 

После тя попита риторично знаете ли кой напоследък задава най-много въпроса КОЙ. Представете си ТОЙ, иронизира Нинова. 

„Напоследък се задава отново и към нас един въпрос – Кой. И представете си кой го задава – Той. Мине, не мине време и някоя политическа партия или лидер задава въпроса кой, според интереса си или времето. И така 27 години този въпрос „Кой“ има различно лице, име, но има и едно общо – паралелната държава. Това са тези хора, заради които 10 млрд. лв. изтичат всяка година от джоба на обикновения българин в джоба на малцина, които го крадат“, заяви тя. „Всички питат кой, но никой не се осмели, освен БСП да заяви – ние имаме смелост и решимост и тръгваме срещу паралелната държава и ще свършим с модела с „Кой““, каза още тя.