На първенството в Бразилия най-вълнуващите мачове с получиха в групата, в която на хартия Испания бе водач. Казвам на хартия, защото обективно погледнато световните шампиони се оказаха най-слабият отбор. Холандия не спечели лесно срещу Австралия и лично аз очаквах точно това да се случи. Дори смятам, че австралийците заслужаваха да вземат нещо от мача на фона на играта си досега в първенството.

Луис ван Гаал обаче отново се показа като уникален тактик. След контузията на защитника Мартенс той промени изцяло първоначалния си план. Направи смяна на централен защитник с външен нападател. Премина в схема с четирима в отбрана, като върна Янмаат и Блинд на позицията на типичния бег. Изпрати Робен на другия фланг, а на неговото място заигра резервата Мемфис Депай. Уесли Снайдер пък бе върнат по-назад в полузащитната линия. Никой не може да твърди със сигурност, че точно това е донесло победата на Холандия, но със убеден в едно - с първоначалната си схема "лалетата" щяха да страдат още повече.

Австралия за мен е приятната изненада на мондиала. Очакванията бяха едни, на терена се получи съвсем друго. Много бързи, борбени играчи ,допуснаха по три гола в мачовете си, но и създадоха положения за поне толкова пред противниковата врата. Попадението на Кейхил е украшението на турнира дотук - наслада!

Испания бе детронирана от Чили и това също е в реда на нещата. Чилийците имат уникален отбор и го доказаха в пълна степен точно в най-важния си мач досега. Рядко може да се наблюдава тим, който да тича в едно невероятно високо темпо през целия мач. Лично аз очаквах да има спад през второто полувреме и испанците да се възползват, но бях опроверган. Чили не е само Алексис Санчес, те имат страхотен тим и могат да направят нещо голямо.

Гари Медел в защитата бе като машина - макар и нисък на ръст, той не направи нито една грешка, каквито и атаки да опитваха испанците през неговата зона.

Видя се, че испанците се бяха примирили със съдбата си. Първо, защо им беше този централен нападател Диего Коста, който от два месеца все е контузен? Второ, вътрешните им полузащитници Чаби Алонсо и Бускетс изглеждаха като най-бавните хора на света.  Не мисля, че и включването на Мартинес бе сполучливо. Единственият човек с някакво желание на терена за "Ла Роха" бе Иниеста. Испания не само абдикира, направи го без никаква съпротива. Не знам колко са преситени от успехи, но като цяло играят безличен и безидеен футбол.

Последния мач в групата между Чили и Холандия ще бъде като финал, защото и двата отбора няма да искат да останат втори. Продължавам да съм с едно наум за „лалетата”. В играта им има много слабости, които в един момент могат да се окажат и фатални.

Последният мач от програмата през нощта между Хърватия и Камерун ни показа, как някои неща никога не се променят. Независимо че треньорът на Камерун е немец, навиците на африканците си остават същите. Абсолютно необяснима постъпка на Сонг. Глупав червен картон, след който мачът практически свърши. След това головете за хърватите бяха най-естественото нещо на света. Интересен ще бъде и решителният сблъсък между Хърватия и Мексико. Залагам на балканците. Мексико извади прекалено много късмет срещу Бразилия.

Записа Жаклин Михайлов