Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Жители на Елин Пелин ще се съберат утре пред общината, за да демонстрират подкрепа и солидарност със сирийското семейство, на което беше отказана регистрация в града. Инициативата има страница в социалната мрежа фейсбук, както и петиция в подкрепа на семейството. Това съобщи БНР.

Според един от инициаторите Владимир Колев, страхът на хората, които протестираха срещу настаняването на бежанците в града, е насаден от външни фактори: 

"Ако те се запознаят с това семейство, ако въобще хората се опознаят едни други, ще стане много по-лесно да намерят общото и да видят, че реално проблем няма и страхът е изкуствен", смята Колев.

Той подчерта, че събитието ще бъде мирно и не е протест срещу кмета Ивайло Симеонов и общинската власт. Целта е да се съберат подписи в защите на семейството.

Ето какво е написано в поканата за събитието, разпространяваща се във Фейсбук:

"На 13.02.2017 г. стана публично известно, че кметът на община Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийското семейство Джабер, което вече е получило хуманитарен бежански статут. По повод на този случай медийният ефир бе залят от ксенофобски, расистки и антихуманни изказвания от политически и неполитически лица. Беше изписано и казано доста и срещу "твърдоглавите шопи", на базата на шепа хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир.

Станахме свидетели на грозни сцени, обиди, нападки и изобилна употреба на език на омразата към едно семейство, бягащо от ужаса на войната. Семейство, изтърпяло тромавите законови процедури по получаване на убежище в България и имащо законово право да остане на територията на страната ни. Едно невинно семейство, чиято съдба се превърна в залог в предизборната игра.

Освен това, случаят стана повод един цял град да бъде заклеймен като нехуманен и жесток, което ние отказваме да повярваме. Отказваме да повярваме, че е възможно масово, под популисткия натиск на определени партии, опитващи се да всяват страх и мнителност, хората да са забравили, че на първо място става въпрос за човешки животи.

Защо едно конкретно семейство трябва да понесе наказание за действителните и предполагаеми грехове на други?

Припомняме, че не за първи път представители на различни религии и етноси живеят в Елин Пелин. Как така месец преди парламентарните избори едно семейство, което не е създавало и не създава проблеми, показало е досега единствено добросъседско и любезно отношение към жителите на града, става жертва на изкуствено създадена истерия със съмнителни цели?

В събота ние, гражданите на Елин Пелин и граждани на България, искаме да изразим своята подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер. Искаме да покажем, че има жители на Елин Пелин, които мислят различно и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото.

Освен това, изискваме обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че „спазва волята на народа“, след като към момента на взимане на решението за отказа не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма. И с какво законово право той отказва да им издаде документи при положение, че дори няма писмено решение на Общински съвет за подобни действия?

Грозно е личности и партии да изнасят предизборните си кампании с действия, които целят да създават страх у населението на града и у българските граждани. Да си играеш с човешки съдби в името на политически облаги и власт е не просто нарушаване на закона, но и потъпкване на човечността.

Отказваме да приемем, че в 21-ви век в България може свободно и безнаказано да се нарушава Европейската конвенция за правата на човека, както и българското законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците, и да се пренебрегва издаденият от ДАБ хуманитарен статут на семейство Джабер.

Не приемаме, че тези действия са израз на гласа на цял Елин Пелин и на цяла България. Вярваме, че е елинпелинчани са повече от образа, който се представя в медийното пространство, а именно на невежи и нехуманни ксенофоби. 

Затова призоваваме всеки, който споделя това мнение и не се асоциира с решението на кмета и общината, да изрази подкрепа си в събота пред сградата на общината в град Елин Пелин (шестте лампи). Ще има и подписка, която ще можем да събираме през целия ден и ще внесем в общината. Опознай, преди да отхвърлиш!Ако мислите, че темата засяга и вас, споделяйте и канете приятели.

Коментари, толериращи расова, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация и призиви към насилие ще бъдат трити. Правото на свободно изразяване на мнение не бива да води до нарушаване на правата на други хора"

 

Коментари

Контрапротестите не са

Контрапротестите не са убедителни, знаеме как се правят вече

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.