Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана днес от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представители на 7 синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата. Форумът бе свикан, след като общественият защитник бе сезиран от над 1500 души, работещи в МВР за орязани права.

„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР (от 1 февруари, б.р.) трябва да бъде преодолян - каза Манолова.

Става въпрос за това, че след множеството изменени текстове от закона, касаещи надбавки, допълнителни часове, пенсионни права, осигурителни, обезщетения и пр., от цялата система я сигнализират, че накрая на месеца нямат никаква идея колко пари ще получат. Както е известно, част от служителите от ЗМВР преминаха по Закона за държавния служител, други - по Кодекса на труда. Според Манолова, не се случва и обещаното - дори при служителите, които остават като полицаи и пожарникари, трудът и ма да бъде овъзмезден достойно. По нейно настояване ще се върви към законови промени, а  ръководството на МВР е поело  ангажимент, като в работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации.

Тя допълни, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане заради противоречието им с Конституцията – чл. 4, ал. 2 -  принципът на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая по отношение на служителите на МВР.

„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо. Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари ще получават по-високи заплати от полицаите със средно образование и от полицейските инспектори и два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда.

Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация, от това страда цялото общество“,  каза Манолова.

Зам.-министър Маринела Белева увери, че до утре – 24.02.2017 г. със заповед на министъра ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, които получава всеки служител. Тази наредба се очаква да бъде публикувана във вторник в Държавен вестник.

„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие, и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева. 

Ето и видео от срещата: