С 20-минутна реч, "откритие" защо Корнелия Нинова не е водач на листата на БСП в Благоевград и няколко пъти зададен въпросът #Кой? заради рокадите на служебното правителство - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов закри церемонията по представяне на водачите на списъците с кандидат-депутати на партията си.

"Хич не ми се участваше да съм водач на листа (...) Но ако не бях, щеше да се изтълкува като това на Корнелия Нинова. Когато г-жа Корнелия Нинова видя, че Делян Пеевски е водач на листата на ДПС и Благоевград вече не й хареса. Аз си мислех, че от Цветан Цветанов се е уплашила..., но  като видях кой е водачът на ДПС там (...) бях сигурен, че няма да стъпи там", заяви Борисов, след като бе обявен като водач в 25-и МИР в София и в Пловдив-град.

Много от кандидатите да депутати от ГЕРБ, които не са водачи на листи, дойдоха на представянето.
Снимка Веселин Боришев

По думите му вместо лидерката на левицата да поведе две листи, се е наложило да използват "иконата" Стефан Данаилов, който ще е на две места - в София и във Варна. "Поостаряхме вече, то и аз вече по-трудно се движа, но г-н Данаилов ще води на две места... той пътят е кратък, нали има "Хемус", разсъди Борисов. И добави, че съжалява за отказа на Нинова от Благоевград, защото "този дебат там наистина щеше да е интересен, да е музика и за ушите и на медиите..."

Лидерът на ГЕРБ няколко пъти зададе въпроса "Кой, кой, кой?" прави смените на служебното правителство - и заради "криминалната" по думите му смяна на главния секретар на МВР Георги Костов, и заради цялостната кадрова политика. Борисов заяви, че явно като БСП идва на власт и въпросът #Кой? се появява и припомни, че при избора на шеф на ДАНС се е прехвърляла топката между Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски, които един по един са отричали те да са направили номинацията.

"Помните ли? Не беше толкова отдавна, само преди две години... Днес се случва абсолютно същото", каза лидерът на ГЕРБ. 

Той попита и щом от БСП отричат да имат нещо общо със служебното правителство, а все кадри от БСП се назначават, тогава "откъде изпълзяха". 

"Нинова казва, че не знае кой сменя хора. Оказва се, че избраното от тях правителство не знае кой сменя Георги Костов в МВР по един криминален начин... Ние бяхме толерантни. Омбудсман от БСП си направихме да има мир. В замяна получихме тежък реваншизъм. И ревизия се опитаха да ни направят, а сега ще правят проверки на проверките...", каза още Борисов.

Гледайки водачите на листите на ГЕРБ зад гърба си, след които са и бившият шеф на отбраната ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, полковник Емил Христов от Стара Загора, който е бил в Ирак, Борисов заяви:

"И ние вървим по модата - ето, имаме си адмирали, генерали, зенитно-ракетни дивизиони (...) Търсих и кавалерист за листите, ама не намерих (...) Вървим в посоката на моредните решения. За около месец и половина обаче се видя, че държавата няма пилот."

Лидерът на ГЕРБ заподозря още, че се готвят манипулации на изборите. Освен със смените на областни управители и рокади в МВР, той обвърза подозрението и с историята около машинното гласуване, макар да не стана съвсем ясно каква според него е схемата. И макар да не е ясно дали ще има такова и ако не - какво следва. Борисов обаче обяви, че той и актьорът Георги Мамалев имали и скеч, посветен на машините за гласуване, който вече репетирали. Актьорът също беше на представянето на листите на ГЕРБ.

Борисов се пошегува и с един от най-дългогодишните си сподвижници и учредител на ГЕРБ Красимир Велчев, който този път ще е водач на листата в Перник.

"Краси, какво се усмихваш. Ако беше в БСП - вече три мандата си в парламента" - каза партийният лидер, очевидно имайки предвид промяната в устава на левицата, с която дългогодишни депутати останаха извън битката за изборите.

Борисов каза и няколко думи за управленската програма на ГЕРБ. Представи слайд, според който целта е средната заплата да стане 1500 лв., минималната - 650 лв., а БВП да надхвърли 120 млрд. лв. Според Борисов числата са постижими, ако ГЕРБ управлява, защото стъпват на състоянието на държавата и възможностите за развитие към момента. Той обаче каза, че откакто не е власт вече месец и половина, растежът спаднал от 3,5% на 2,8% от БВП. 

След това упрекна медиите, че не са разнищили решението на служебния кабинет да затвори тунелите по магистрала "Хемус" за обследване посред бял ден и това образувало 30-километрови опашки.

"Защо не го затвориха през нощта, между 3 и 5 часа, когато няма трафик? Ако ние го бяхме направили, щяхме да сме във всички сутрешни блокове..."

Мотото на кампанията на партията ще е "Реалните решения за България", обяви още Борисов и цитира Томислав Дончев, който казвал, че ГЕРБ са "прогнозируемо скучни". Бившият премиер обаче декларира повече от записаното в мотото не може да обещае. А на екран грейна плакатът с лика му за предизборната надпревара.

 

РЕАЛНИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ #ГЕРБ

A post shared by Boyko Borissov (@boyko.borissov) on

Преди речта на Бойко Борисов председателят на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов представи водачите на листи и разказа кои са най-интересните имена след тях по региони, започвайки отзад напред. Цветанов отчете изпълнено обещание в списъците с кандидати да има обновление, затова 54% от всички 480 имена в листите на ГЕРБ били нови лица.