Специализираният наказателен съд напълно изненадващо тази вечер промени мярката на кмета на Галиче Ценко Чоков и го върна в ареста. Това стана не на дело за гледане на мярка за неотклонение, а в края на първия ден на процеса срещу него, сина му Мартин и още 5 лица, обвинени като организирана престъпна група.

Днес се появи свидетел, който каза, че Чоков му е оказал натиск, за да промени показанията си. Така съдебният състав реши, че ако остане на свобода, Ценко Чоков може да извърши ново престъпление. На 13 февруари кметът бе пуснат под гаранция от 10 000 лв, след като прекара близо 8 месеца в ареста без обвинителен акт. Сега той "гори" и с гаранцията, която ще бъде конфискувана. 

Сутринта първото дело в Спецсъда срещу групата започна с вълна от граждански искове - кой по 90-100 лв., кой по 50 000 лв.

На Ценко Чоков са повдигнати пет обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Мартин Чоков според прокуратурата е част от същата ОПГ за лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт.

Съдийката трябваше да обясни на всичките 15-ина пострадали какви са правата им - да предявяват и частни искове в рамките на наказателното дело, както и да се конституират като частни обвинители. Това се повтори мъчително с всеки един, тъй като голяма част от хората не разбираха въпросите (изясняването им задължително предшества даването на ход на делото по същество, б.р.).

Мнозна от тях тръгваха да разказват в детайли -  че им е палена къщата, че са отвличани, а едно момче - Питър Радулов, дори заобяснява, че съученикът му Мартин Чоков го тормози още от първи клас. Описвайки лихварската дейност, в която според почти всички Мартин е бил събирачът на дългове, той обяви, че е плащал 3 месеца по 30 лв. лихва.

- Подпалена ми е къща, отнета ми е земя, бит съм – те нещата са доста, по принцип. Бях отвличан. Деянията им са отвличане с побой, лихварство - каза Радулов.

- Нали сума претендирате, каква е - попита председателката на съдебния състав.

- Претендирам по-скоро затвор за тия хора - уточни Питър, което предизвика смях в залата.

Накрая той се спря все пак на сумата от 100 лв.

Адвокатът на Чоков  Илиян Василев на няколко пъти става и заявява, че съдийката "извлича граждански претенции", като ги разпитва насила искат ли пари. Според него това било и незаконосъобразен разпит извън същинското дело. (Грешката беше, че объркани и плашливо поглеждащи към Чоков, хората започваха да изреждат факти, а не просто да кажат - водят ли частен иск и ще бъдат ли частни обвинители, б.р.).

Съдийката обаче се произнесе, че уточняването на претенциите на пострадалите не представлява разпит. После Илиян Василев й поиска отвод.

От думите на няколко от привлечените като свидетели може да се направи извод, че срещу 30 % баща и син са давали пари назаем, а после Мартин е вършел работата по принудата да се връщат. Ако им се вярва, способите не са подбирани и са били брутални... Други мълчаливо гледаха към седящите в залата Чоков и Ко и заявяваха, че нямат претенции.

Докато един от свидетелите - Веселин Кокошинов, обясняваше как са го "насичали с брадва" и са му запалили две коли, подсъдимият кмет непрекъснато го репликираше от място. 

- ... Ще помоля, уважаема г-жо съдия, да кажете на г-н Чоков да не ме притеснява - каза свито мъжът.

- Ще помоля да не лъжете - артистично му отговори Чоков от скамейката си.

Делото продължава.