"Една по една опорните точки на псевдопатриотите падат на чисто логически основания. От една страна България няма никакъв проблем с бежанците в сравнение с която и да е европейска държава. Този проблем се проявява винаги преди избори. Когато се изхаби - защото трябва да се подклажда страхът на хората, се появява друг проблем - някъде с роми. Да си го кажем, цигани...

Ако не е това, ще се появи някаква тъпотия като Синия кит. "

Това каза в студиото на бТВ интелектуалецът и преподавател Емил Джасим в коментар на случващото се в Елин Пелин, където хората, водени от кмета от ВМРО, опитват да изгонят семейство сирийци.

 

Той изреди двете опорни точки на "псевдопатриотите" (както ги нарече): че това са млади мъже, които идват без жените си, без децата си, и че не са от Сирия, а от Афганистан.

"Ами, ето - нали тия не са млади мъже. Обърнете внимание – това семейство са и сирийци, и не са млади мъже", каза той. 

Според социоложката Мира Радева по-важно е лидерите "да знаят накъде ни водят". Според нея, ако един лидер само се съобразява с общественото мнение, "не е никакъв лидер". 

"Преди да заклеймяваме страховете на хората, нека първо да им кажем, че няма от какво да се страхуват. Защото аз не бих заклеймил страха – той е нормално човешко чувство.

Ако един страх отпадне на логически основания, той няма на какво да стъпи – няма да съществува", каза още Джасим.

Младежът, който е с половин иракска кръв, заяви още, че съвсем други са ни проблемите:

" Ако имаме проблем реален, истински - това не са нито семейството сирийци, нито бежанците в Харманли. Да, заплахата е тук сред нас и се казва мафия. Къде е тая реакция срещу мафията?

Да сме преборили мафията, разбирам - да кажем: „Страх ни е от други неща“. А ние се страхуваме дори да заведем едно дело, да си търсим правата. 

Затова преди избори те си бият един на друг сèрвис – псевдопатриотите или пък ДПС, един почва пръв... Или които и да е представители на политическата мафия: бият един сервис и мачът върви", обяви Джасим.

"Другата гледна точка не я даваме на престъпниците, на нацистите – на тези, които са горили хора“, каза той по повод търпимостта ни.