Социални бунтове на стотици хиляди заливат Лондон и Ню Йорк. Роботите почти напълно са изместили хората в производството. Инвестициите в автоматичните технологии отбелязват истински бум. Комуникациите достигат апогея си, а светът е почти напълно свързан в мрежата на Интернет.

Мексико решава да забрани безпилотните летателно апарати заради опасното им превръщане в безшумни убийци от въздуха.

Това са само някои от прогнозите в доклада „Глобални тенденции“ на Националният съвет по разузнаване, който се изготвя всеки 4 години на основата на изследвания на ЦРУ, съобщава списание „Компютър уърлд“.

Документът е предназначен за президента Доналд Тръмп и е бил готов още на 20 януари т.г. за официалното му встъпване на пост № 1 в Щатите. Разпространен е обаче за пресата едва вчера. Неговата цел е да помогне на Белия дом при формирането на глобалната стратегия за следващите 18 години.

В него се правят интересни прогози. На 3 февруари 2019 г Китай купува за 850 милиона долара необитаемия остров Фиджиан, за да изгради военна база. Късчето суша принадлежи на Фиджи и се намира на 5300 км от Хавай.

На 13 май същата година Мекиско официално забранява дроновете, защото били използвани за убийства. Драстичната мярка е взета след пето по ред хвърляне на бомба от безпилотен летателен апарат.

Масови протести на стотици хиляди работници заливат Лондон и Ню Йорк на 17 септември 2021 г. Вълната от недоволство е оприщена от мащабната роботизация, която изхвърля милиони хора на улицата.

На 11 февруари 2032 г. Международният валутен фонд публикува доклад, с който обявява, че Африка е изпреварила Азия по икономическо развитие. Стопанският бум на Черния континент е резултат от масовото внедряване на слънчеви батерии, които осигуряват достъпна енергия не само за производството, но и за домовете. Евтиното електричество решава също съществуващият от векове проблем с чистата питейна вода чрез създаване на много инсталации за обезсоляване на морската вода. Енергийната революция допринася за невероятно развитие на хранителната индустрия.

В същото време настъпва невероятен упадък на големите градове в света. Водохранилищата, които ги снабдяват са почти напълно пресъхнали. На някои места се стига до бунтове заради остър недостиг на вода, предрича Род Шнувър, директор на проучващия природните ресурси мозъчен тръст към Наципналния съвет по разузнаване.

Информационният научен потенциал способства за създаването на оръжия за масово поразяване от обикновени хора, предсказва на свой ред Сузане Фрай, директор на групата за стратегичеки проучвания към върховния орган за шпионаж. Целта на новоизпечените терористи е да направят достъпни за всеки технологиите за края на света. Неверотният напредък в науката променя напълно правилата на военната игра. Засилва се още повече употребата на кибернетични оръжия, разположени са нови средства за унищожаване на сателити, а използването на автономни роботи убийци достига епидемичен мащаб.

Автоматизацията премахва възможността на икономиките да създават нов тип работни места. Нещо, което не е било наблюдавано в миналото, когато технологиите са били реактив за масова заетост.

Мрачната картина почти не крие надежда за следващото поколение. Успокоителното е, че всички тези прогнози са хипотетични и може да не се сбъднат.

„Проблемът е, че винаги е много трудно да се предрекат тенденциите за бъдещето“, посочил на пресконференция във Вашингтон Томас Сторк, икономист към Националния съвет за разузнаване. „Не е лесно да се гадае за неизвестното, което може би в бъдещето ще бъде по-лесно предсказуемо“, смята той.

Противно на предишните доклади, сегашният е много по-розов в раздела за енергетиката. В тази област не са маркирани някакви серизни проблеми.Енергията ще бъде добивана от нови залежи на природен газ, а спадащите цени на слънчевата енергия са позитивен фактор в тази посока. ЦРУ обаче смята, че ще се изостри кризата с доставяне на питейна вода за населението, което ще надхвърли многократно сегашният брой на жителите на планетата. В много райони на света живителната влага идва от извори и язовири, посочва Марша Макнът от Националната академия на науките. Тези ресурси обаче се обновяват за хиляди години. В световен мащаб има 37 гигантски язовири, съдържанието на 21 от които е силно намаляло.

Макнът обаче смята, че при разумен мениджмънт и промени в технологиите този недостиг може да бъде избегнат. Тя смята за истиско прахосничество използването на питейна вода за миене на коли и за тоалетните.

Обедняването и изветрянето на почвата също е заплаха за бъдещето. Загубването на продуктивния потенциал на земеделските земи е 40 пъти по-бързо от формирането на нови ниви и полета, които могат да се използват в земеделието.

Фактор в тази област са също покчаващата се в глобален мащаб температура и повишаването на морското равнище. Климатичните проблеми обаче ще създадат нови индустрии, инвестиционни възможности и ще засилят конкуренцията в света, но и същевременно ще засилят международното сътрудничество посочва Марша Макнът.

С други думи промените в климата ще послужат като обединителна точка за световно единодействие. Хората ще възвърнат доверието си в информацията. Отсъствието му сега действа срещу колективното мислене и действия в целия свят. Информационните технологии създават в момента условия за отделни групи да упражняват глобално влияние.

Промените в природата са факт и заедно с тях в света се засилва напрежението.

„Куцаща Европа и несигурността за ролята на САЩ откриват възможност за Китай и Русия да до засилят глобалното си присъствие“, се посочва по-нататък в доклада.

Преудпрежденията и прогнозите в документа съдържат малко оптимизъм за следващите две десетилетия.

„САЩ успяха да се възстановят след предишните иконмически кризи. Периодът на световно недовлство през 70-те години бе последван от силно икономическо възстановяване и засилване на глобалната роля на Америка. Финансовите пазари станаха по-гъвкави, но се увеличи вероятността от взимане на по-рисковани решения, отколкото позволява стопанския потенциал на отделните държави“ се посочва в доклада „Глобални тенденции“.