Остра реакция в Украйна предизвика решението на президента на Русия Владимир Путин да признае за действителни документите за самоличност, издавани от сепаратистите от така наречените Донецка и Луганска народни републики, независимо, че преди това Кремъл твърдеше, че няма да ги признае.

Указът, който Путин подписа, признава освен паспортите, удостоверенията за раждане, смърт, сключване и разтрогване на брак, а също и регистрационните табели на автомобилите на двете "републики". На основание на документите, издадени от ДНР и ЛНР, се разрешава влизането в Русия.

В указа се подчертава, че решението е прието "с цел защита на правата и свободите на човека и гражданина, ръководейки се от общопризнатите принципи и норми на международното хуманитарно право". Отбелязва се обаче, че признаването ще е временно - до политическото урегулиране на ситуацията в съответствие с Минското съглашение.

Президентът на Украйна Петро Порошенко реагира веднага. На Мюнхенската конференция вчера той заяви:.

"За мен това е поредното доказателство и за руска окупация, и за нарушаване от страна на Русия на нормите на международното право. Твърде символично е, че това "признаване" се случва цинично по време на провеждането на Мюнхенската конференция за сигурност."

От своя страна, сепаратистите благодариха на Русия за признаването на документите. Предводителят на ДНР Александр Захарченко заяви, че "ако Родината-Майка силно и смело поддържа нашата борба, значи нашата борба е справедлива, значи нашите жертви не са напразни, значи нашите надежди са оправдани". 

Водачът на Луганската НР Игор Плотницкий, коментира указа така:

"Това е поредното доказателство, че републиката стана държава. Днешният ден приближи с още една крачка републиката към световното признаване на нашия суверенитет. Решението на Владимир Путин е ярка илюстрация на това, кой именно за нас е "братският народ".