Явно и на това световно първенство тимът на Холандия участва в най-вълнуващите мачове. След 5:1 над световния шампион Испания, днес "оранжевите" направиха 3:2 с аутсайдера Австралия от група "Б" на бразилския мондиал. На футболен език - двубой с "три знака", който можеше да завърши по всякакъв начин. И никак нямаше да е несправедливо равенство или дори победа за "кенгурата".

Така "лалетата" са на крачка от осминафиналите, като може да ги класира и определена развръзка от другия двубой в квартета - между Испания и Чили, първият съдийски сигнал в който ще прозвучи в 22:00 часа. Само чудо може да извади тимът на Луис ван Гаал от фазата на елиминациите.

Ариен Робен откри за Холандия в 20-ата минута, но още в атаката от центъра Тим Кейхил изравни с гол, който ще претендира за един от най-красивите в първенството. Удар от воле, без подготовка - топката опита здравината на напречната греда и тупна зад голлинията. Красота! Австралийците, които паднаха в първия си мач от Чили с 1:3 и днес нямаше какво да губят, продължиха да играят дръзко и атакуващо. В 54-ата те получиха дузпа и логично поведоха с 2:1 - точен от 11-те метра бе Миле Йединак.

Дойде ред на Холандия да направи обрат, при това много бърз! Робин ван Перси в марков стил изравни в 58-ата минута, а Мемфис Депай в 68-ата донесе труден успех за един от европейските фаворити на финалите. Секунди преди гола на Депай, паднал след грешка на вратаря на островитяните Мат Райън, Австралия изтърва от чиста позиция.

Така Холандия спечели с 3:2 и вече мисли за елиминациите. Заради натрупани жълти картони срещу Чили няма да играе Ван Перси. Докато австралийците си тръгват, а днес поне си заслужиха симпатии.