ЦИК прие решение, в което се давата указания как ще се отчита преференциалното гласуване на парламентарните избори. За първи път подобно гласуване на вота за Народно събрание имаше на последните избори и то се радваше на огромен интерес от страна на избирателите.

Според решението на ЦИК секционните комисии (СИК) ще отчитат преференциите след като установят броя на действителните гласове, подадени за всяка листа. Преброяването на преференциите ще се извършва последователно по листи на партии и коалиции и по реда на отпечатването им в листата на кандидатите по реда на регистрацията им в РИК.

Председателят или член на СИК, определен с нейно решение, взема бюлетина от купчинката с действителни гласове за съответната партия или коалиция. След като я покаже, той обявява:

- поредния номер на кандидата, за който е подадена преференция;

- че няма отбелязана преференция;

- че е отбелязана повече от една преференция.

Броят на преференциите се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на секционната комисия.

При липса на преференция или при наличие на отбелязване преференция със знак "X" или  "V" на повече от една преференция - то гласът е действителен и се брои като такъв без преференция.

Според Изборния кодекс кандидат от листата може да се придвижи на по-предно място, ако събере 7% преференции от гласовете, подадени за листата. Първият в листата - водачът, обаче е невъзможно да бъде изместен, тъй като бюлетините без преференции се броят като подадени за него преференции.

В края на мандата на миналия парламент от ГЕРБ заявиха, че няма време за промяна в Изборния кодекс, която да облекчи преференциалното гласуване - било като свали прага за разместване, било като премахне привилегиите на водача. Подобна промяна би била в съзвучие с проведения референдум за изборното законодателство, на който над 2,5 млн. български граждани се обявиха за мажоритарен вот. По принцип пререференциалното гласуване е форма на мажоритарен елемент в изборите, но според текстовете на Изборния кодекс у нас той трудно функционира. Въпреки че ГЕРБ обявиха, че нямат време за подобна не чак толкова голяма промяна, малко по-късно те се обявиха за промени, които въвеждат чист мажоритарен вот, които изискват далеч повече време, работа и организация.

Тези промени обаче не бяха приети.