Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около месец преди да сдаде властта кабинетът "Орешарски" реши да започне разпродаване на апетитни държавни терени.

На днешното си заседание кабинетът взе решение за продажбата на пет имота, воени поделения, собственост на Министерство на отбраната, с мотива, че са с "отпаднала необходимост". Става въпрос за терени край Царево, Несебър, Поморие и един край Петрич.

Два от имотите са в местността Кокалу (между Равда и Несебър), станала печално известна покрай аферата "Дюнигейт" - сделката за препродаване на дюни, започнала по време на Тройната коалиция, минала през управлението на ГЕРБ. Ставаше въпрос за изграждането на 124 къщи за 1800 души върху терен на фирмата "Сле груп". 

Само имотите на морето са оценени на 12 394 636 лв. (по данъчна оценка).

Единият имот е с площ 153 229 кв. м. Застроен с една сграда и четири подземни съоръжения. Данъчната му оценка е 6 318 808, 60 лв., или 41 лв. за квадрат.

Проверка в сайтовете за имоти по морето показва, че средните цени, на които вървят терените в местността са между 70 и 80 евро на квадрат.

Вторият е с площ 114 139 кв. м. Застроен е с една сграда, а данъчната му оценка е 4 493 323,30 лв., или 39 лв. за квардат. Това са цени поне двойно ниски от пазарните за региона.

Третият имот, от който МО не се нуждае, се намира в местността Хонят край Поморие. Става въпрос за площ от 49 792 квадрата, застроена с 21 сгради. Оценен е на близо милион -  927 896,10 лв., което прави 18,6 лв. за квадрат.

Четвъртият терен, който се намира край Царево, пък е разположен в местността Вугарски път. Също е застроен - с 12 сгради, а площта му е 30 680 кв. м. Данъчната оценка възлиза на 654 609, 30 лв. (21 лв. за квадрат).

Най-неапетитният парцел, този край Петрич, се намира в местността Тръстен имот. Оценен е за 1 259 831, 50 лв. Площта му е 350 885 кв. м и е застроен с 5 сгради.

Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост. Първоначалната цена ще бъде определена като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които са част от имотите и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто, посочват от Министерския съвет. Дори и така, цените за квадрат пак остават доста под пазарните.

Продажбата или прехвърлянето на имоти на МО, които са с отпаднала необходимост, не е рядко срещано явление за заседанията на кабинета. Днес обаче те правят впечатление поради няколко причини - че кабинетът си отива, че терените са край морето, а цените им - ниски.

Ключови думи

Коментари

on

Мама ви мръсна, продажни скапаняци!!!

koko

snimkata ne e ot podeleniata, a ot dyuna. ednoto podelenie e sreshtu vel4evite hoteli.

Утре ще потрябват

И дори да се екзекутират сегашните политици няма да има земя...

Скоро ще бъдат разстреляни

Няма съмнение, че преди 1980 в МНО се внедриха турски агенти. Цялото МНО го чака разстрел.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.