Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бразилия и Мексико изнесоха един много силен, стойностен спектакъл. Не съм учуден от стегнатата игра на мексиканците, още в първия мач с Камерун те направиха силно впечатление. Тук трябва да се постави един сериозен акцент. Често употребяваме стандартни изрази за "тактическите постройки" на отборите. Но схемите не са това, което бяха. И Мексико, и Бразилия, играят в повечето време с трима защитници, за сметка на изключително активните крайни бранители.

Дотук нищо ново и непознато. Всъщност в линията на защитата при изнасянето на топката се връща точно определен човек от вътрешните халфове. В този случай ролята на един Луис Густаво става концептуална, той застава между Давид Луис и Тиаго Силва и най-често при отнемане на топката атаката на Бразилия стартира с негово отиграване.

Що се отнася до критиките по адрес на играта на Бразилия, домакините както завършиха наравно, така можеха и да спечелят. Равенството не е проблем за първото им място в групата. Интересното е, че Сколари направи точно промяната, за която стана дума в предишен анализ. И той разбра, че Хълк е фигурант и постави на негово място Рамирес. На полувремето обаче направи точно смяна на Рамирес с Бернард. Проблемът за Бразилия дойде от далеч по-слабата игра на Оскар в сравнение с първия мач. Явно при бразилците ще е така, ще зависят и от този, който има ден.

Плюсът за Мексико, освен здравата и правилно проведена тактически игра, дойде и от вратаря Очоа. Така е във футбола, неслучайно се казва, че вратарят е половин отбор. При Очоа се видя отчетливо разликата между добрия и страхотния страж. В първия мач на Бразилия с Хърватия и Плетикоса помогна много за головете им. За разлика от Очоа, който знаеше къде и как да застане и колко крачки да направи на голлинията, Плетикоса го караше на отчаяни плонжове и затова по-лесно му вкараха голове.

Някой ще каже, че Очоа е извадил просто късмет - и това го има в играта. Но движението му при головите ситуации на бразилците намали поне наполовина шансовете да му вкарат. Особено при удара с глава на Неймар стражът сякаш изчисли нещата с математическа точност, за да отиграе топката преди да влезе в мрежата. 

По отношение на качеството на футбола, след като видяхме всички отбори може да обобщим, че само 4 тима играят подчертано защитно. Това са Камерун, Иран, Алжир и Хондурас. Всички останали 28 са пристигнали на първенството не да излъжат противника и да го докарат до някое случайно равенство, а да си спечелят точките с истински футбол. За зрителя е много лесно да раздели едните от другите. Споменатата четворка приема играта дълбоко в своята половина, без да прави преса при движението на топката от противника.

Всички останали отбори на първенството къде успешно, къде не толкова, вкарват пет-шест свои футболисти в половината на съперника, за да пресират. Ясно е, че подчертано защитните отбори няма да оцелеят дълго в първенството, а техните мачове ще отидат в графата непривлекателни и както се вижда в тях трудно се бележи. Радостното е, че във всички останали случаи са налице предпоставки за привлекателен футбол.

И още един важен щрих. Отборът, който аз поддържам - Португалия, стартира с лош резултат, но ще сбъркат всички, които вече отписват иберийците. За мен резултатът от мача с Германия е плод на лошо стечение на обстоятелствата. Португалците започнаха много добре, бяха по-опасни до гола на немците, дошъл от много пресилена дузпа. Според мен и червеният картон е спорен, съдията можеше да мине само с жълт. Оттам нататък португалците прецениха, че по-важни са следващите двубои. Това, което видях от Гана и САЩ, ме кара да бъда оптимист за тях. За Германия е ясно: големите мачове за Бундестима са в по-късната фаза от първенството и тогава ще се види колко е силен.

Като стана дума за сръбският съдия и неговите отсъждания, и на това първенство реферите се оказаха спорния фактор. И не е само до някои отделни неправилни отсъждания. В много от случаите гледаме различен критерий за футбола, а това ясно докъде води. Няма как да е иначе, в момента в света има десетина наистина големи съдии, които обаче свирят само в Европа. Видя се как го направиха Ериксен, Брих, Чакър... Бяха перфектни, докато колегите им от останалата част на света създават сериозни проблеми.

Записа Жаклин Михайлов

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.