Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вероятно вече се объркахте – какво постигна дотук депутатът Делян Пеевски в битката си срещу председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и как му отвърна банкерът?

Засега прокурори ровят в КТБ, няма данни да ровят около Пеевски. Съдът взема решения в ущърб на бизнесите на Цветан Василев, няма данни за подобни действия в ущърб на Пеевски. Трима от обкръжението на банкера бяха обвинени за подготовка на убийството на Пеевски, но главният прокурор поиска незабавно прекратяване на преписката поради очевидната й смехотворност. Медиите около Пеевски обвиняват всеки ден Василев в нещо ново – източвал банката през свързани фирми и контролирал бТВ чрез пийпълметрията. Подуправител на БНБ вече е обвиняем, че е прикривал източването на банката. Артисти и спортисти обикалят медиите и разказват колко добър човек всъщност е Василев.

Засега Пеевски владее повече топката, а Василев има по-вярна публика. Държавата изглежда симпатизира на депутата от ДПС. Действията обаче продължават и днешният кинопреглед може много бързо да остарее.

„Булгартабак“ в центъра

Публичните изявления засега говорят, че конфликтът започва в цигарения холдинг. Две фирми от орбитата на Делян Пеевски отказват да обслужват кредитите си към КТБ и банката пристъпва към изпълнение на заложеното обезпечение. Става дума за между 25-28 млн. лева по думите на представители на ръководството на банката.

След като Пеевски отказал да плаща, както научаваме от банката, миноритарният собственик КТБ (с 6,02%) опитва да оспори дневния ред на общото събрание на „Булгартабак“ и да включи точки за смяна на ръководството, назначаването на контрольор и разпределянето на цялата печалба за 2013 г. и натрупаната преди това като дивидент. Преди това същото прави и друг миноритарен собственик - "Е. Миролио финанс" (с 8,22%). Агенцията по вписванията обаче отказва и така пресича опита на Цветан Василев да поеме контрол над дружеството. Съдът също потвърждава това.

Дни по-късно „Табако инвестмънт“ на Петър Манджуков, приеман за близък до Василев, придобива над 5% от акциите и вече има право да поиска свой представител в управлението.

"Булгартабак" твърди, че няма задължения към КТБ и Клуб Z потвърждава това - държавната Българска банка за развитие е рефинансирала кредитите. 

Успоредно с това четирима членове на съвета на директорите на КТБ получили вкупом призовки от следствения отдел на Софийската градска прокуратура да се явят на разпит точно в 10 часа на 11 юни, когато е насрочено редовното общо събрание на акционерите на КТБ. Прокуратурата изслушва и Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа“ за „организирана престъпна група“ срещу него, Василев и Николай Бареков.

"Моите убийци“

КТБ се оказва още по-притисната, когато сграда на собственика на банката е обградена от полиция, а всеки влизащ или излизащ се обискира. Идват и обвинения за трима от обкръжението на Василев, че са подготвяли убийството на Делян Пеевски. Съдът обаче отказва да им наложи каквато и да било мярка за неотклонение, адвокатите наричат обвинението „малоумно“, а самият главен прокурор Сотир Цацаров прави същото, но с различни думи. Обвинението пада, но това не пречи на Пеевски да нарича тримата „моите убийци“.

Появява се второ обвинение, което поставя КТБ в деликатна ситуация. В сайтовете около Пеевски се появява писмо от „Киро Колев“, което съобщава за обвинение срещу подуправител на БНБ, който не бил спрял „източване на банката“ към фирми на Цветан Василев. Прокуратурата и БНБ потвърждават.

Най-добрата защита е нападението

Делян Пеевски получава още един бонус. Софийският градски съд допуска като предварителна обезпечителна мярка назначаване на временен синдик на "Технологичен център - институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)" и на единия от основните му акционери - офшорката EFV International Financial Ventures, съобщава „Капитал“. Фирмите са в сърцевината на империята на Цветан Василев. Това може да позволи банкерът да изгуби контрол върху голяма част от бизнеса си.

Изданието отбелязва, че съдията, взел това решение, е Румяна Ченалова – същата, която спира производството и за общото събрание на „Булгартабак“. Името й се появи и в интервю на Делян Пеевски отпреди месеци, в което описва общите си срещи с Цветан Цветанов и Сотир Цацаров. Бившият вътрешен министър настоявал пред главния прокурор „да се прикрие разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова, която работи по делото "Октопод".

Засега единственият провал в лагера на Пеевски е т.нар. „опит за убийството му“. А другата страна включи в акцията и популярни лица като Влади Въргала, Тити Папазов, Аня Пенчева и т.н., които призоваха за подкрепа на Цветан Василев.

"Колкото и да говори Николай Бареков, че Цветан Василев не е зад него, това не е истина", каза Тити Папазов.

Николай Бареков мълчи. Очаквайте продължение.

Ключови думи

Коментари

Мечо

Не бе това същество Пеевски загрозява целия пейзаж

Стефан

Циркът продължава. Само дето накрая пак ние ще си платим.

Дани

Пеевски изпълнява чужди поръчки, но това отново ще рефлектира върху нас.

Деси

Е, ако държавата симпатизира на Пеевски след всичките протести и викове КОЙ... егати и държавата.

Държавата симпатизира на Пеевски, защото този който дърпа конците на Пеевски, дефакто управлява държавата. Не виждам какво му е странното.

Ко ма гледаш ся, в кома ли изпадаш ся?

Любо

Чудейки се кой и защо е на страната на Пеевски, да не забравяме, че Пеевски = Доган

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.