"Нека кажа 3 пъти: "Нова република", "Нова република", "Нова република"! Ние сме това, а Реформаторският блок е друго."

Така Трайчо Трайков реши да обясни пред БНТ кои са те и че вече не трябва да бъркат него, Радан Кънев, Мартин Димитров и другите с "остатъчния Реформаторски блок". "Аз не мога да кажа, че съм щастлив от сегашното положение", каза обаче бившият кандидат-президент на РБ за разделеното на дясно.

Той обясни и причините защо вече не са сред Блока:

"За остатъчния РБ – аз вярвам, че за обединение може да се говори тогава, когато общото е по-силно от всяко едно нещо поотделно. А това не е нищо повече от механичен сбор от хора, които искат да влязат в парламента.

Аз приех да съм президенската номинация, защото там е силно мажоритарно. Дори в тази ситуация тези хора с безгръбначната си политика успяха да компрометират кампанията.

Това беше единна политическа сила само по табела. Всеки министър разчиташе на собствената си политика, на собствените си сили и на това, което може да договори с премиера."

Трайков обяви, че "една шепа хора" от ДСБ са отишли при Меглена Кунева и останалите лидери на РБ.

По темата "Да, България":

"За "Да, България", повярвайте ми, нямам отговор защо не сме заедно. Аз лично направих всички усилия в течение на много време това да не се случи. И пред себе си съм спокоен."

По повод икономическата им програма Трайков каза, че 700 лв. пенсия е изпълнимо. Защото в момента в мафиотската икономика изчезват около 10 млрд. лв. годишно. Тяхната цел е да върнат поне половината - 5 млрд, които ще отидат в образование, драстично облекчаване на средата за бизнес, мерки в енергетиката, земеделието и др.

"Например увеличаването двойно на заплатите на учителите в рамките на един мандат са 1,4 млрд. – и аз ви казвам, че само от обществените поръчки се губят около 3 млрд. лв. Ако успеем да хванем 2 от тях..."

Той добави около 2,5 млрд. от ръст на икономиката, още 1 млрд. взет от картела на горивата, плюс ДДС измамите.